Úvod Novinky Android TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 24. – 30. marca

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 24. – 30. marca

3

Keď sme pred dvoma týždňami po dlhej dobe oživili túto rubriku, vedeli sme, že to bude náročné. Jej úspech nás však veľmi potešil, a tak dnes vychádza už tretie zhrnutie toho najlepšieho, čo sa tento týždeň stalo vo svete technológií. Musíme uznať, že to bol skutočne zaujímavý týždeň. Konečne sme sa dočkali prestavenia vlajkovej lode HTC One M8 a tá nám okamžite prišla do redakcie. Čoskoro sa teda môžete tešiť na podrobnú recenziu. Okrem iného sme vám dali viacero dobrých rád. Celkovo však virtuálnu cenu za hviezdu týždňa vyhráva HTC One M8.

[divider]iPhone a 8 Mpix fotoaparát[/divider]

iPhoe 5S cameraA hneď prvá správa bude o firme Apple. 23. marca sme sa dozvedeli, že nový iPhone 6 opäť ponúkne iba 8 Mpix senzor. To znamená, že fanúšikovia Applu budú už štvrtý rok fotiť fotoaparátom s rovnakým rozlíšením. Na druhú stranu, Apple sa skutočne snaží čo najviac zlepšiť kvalitu svojich fotografií a vydal sa cestou zväčšovania pixelov, čo by malo zabezpečiť menej digitálneho šumu. Táto téma na našej stránke rozprúdila búrlivú diskusiu. Ak ste sa doteraz nevyjadrili, stále máte možnosť.

 

[divider]GTA San Andreas kompatibilné s Exynos procesormi[/divider]

GTA San AndreasHneď v pondelok nás potešila správa o tom, že populárna hra pre Android zariadenia GTA San Andreas dostala aktualizáciu. Vývojári ju okrem iného optimalizovali pre Exynos procesory, ktoré využívajú hlavne zariadenia od Samsungu. Podobný problém bol kedysi aj s hrou Asphalt 8. V oboch prípadoch sú teraz majitelia smartfónov a tabletov Galaxy spokojní.

 

[divider]Vyberáme smartfón do 100 eur[/divider]

kupujemeandroid100EURV pondelok sme vám taktiež ponúkli niekoľko rád pri kúpe lacného smartfónu. Aj keď máte hlboko do vrecka, môžete si zaobstarať zariadenie s relatívne solídnym výkonom a kvalitným továrenským spracovaním, len musíte vedieť, čo kúpiť.

 

[divider]SWAN skúšobne spúšťa LTE[/divider]

SWANNový slovenský operátor SWAN pred časom sľuboval lacný LTE internet a veľké dátové balíky. Cesta k splneniu tohto sľubu je však dlhá a náročná. Preto sa už teraz v centre Trnavy spustila skúšobná prevádzka prvej mobilnej siete. Zatiaľ sa iba testujú jednotlivé technológie, ostré spustenie je ďaleko. Mohli by sme sa dočkať na začiatku leta. Vtedy by vraj prístup k internetu od SWAN-u malo mať až 20% obyvateľov Slovenska.

 

[divider]Galaxy S5 Zoom po novom viac telefón a menej fotoaparát[/divider]

Galaxy S5 Zoom.Zaujímavý pokus Samsungu s názvom Galaxy S4 Zoom minulý rok nevyšiel. Táto variácia obľúbenej vlajkovej lode sa bohužiaľ veľmi nepredávala. Dôvodom sčasti boli neforemné rozmery zariadenia a sčasti určite aj celkový vzhľad. Galaxy S4 Zoom sa totiž oveľa viac podobal na klasický fotoaparát. To by sa však tento rok malo zmeniť. Juhokórejská spoločnosť totiž do nového Zoom-u napchá oveľa lepší hardvér a celý smartfón bude tenší. Aj objektív by mal byť po novom pekne ukrytý v útrobách telefónu.

 

[divider]Živý komentár predstavenia HTC One M8[/divider]

htcone201425. marca sme sa konečne dočkali predstavenia novej vlajkovej lode spoločnosti HTC. Ide samozrejme o HTC One M8, o ktorom sme už pred samotnou akciou vedeli prakticky všetko. Či už išlo o dizajn, špecifikácie alebo dostupnosť, neutajilo sa nič. Môžeme sa teda tešiť na 5″ full HD displej, Snapdragon 801 taktovaný na 2,3 GHz, 2 GB pamäte RAM, najnovší Android, slot na Micro SD kartu a hneď tri fotoaparáty. Na prednej strane sa na nás bude pozerať 5 Mpix senzor, zatiaľ čo vzadu si svoje miesto našiel starý známy 4 Ultrapixelový fotoaparát, tentokrát bez optickej stabilizácie a novinkou je 2 Mpix senzor slúžiaci na snímanie hĺbky poľa.

 

[divider]Facebook kupuje Oculus VR[/divider]

oculus26. marca facebook spravil ďalší zo svojich legendárnych multimiliardových nákupov. Po WhatsApp prišla na rad firma Oculus VR, známy výrobca zariadení, ktoré vás ľahko zavedú do sveta umelej reality. Navyše, ich zariadenie získalo na CES 2014 cenu za najlepší produkt CES. No, musíme uznať, že toto bol lepší nákup, ako v prípade spomínanej aplikácie WhatsApp. A hlavne lacnejší…

 

[divider]Ďalšie využitie noža a kladiva[/divider]

nozonem8Ak náhodou máte nôž, kladivo a zvyšných 650 eur, máme pre vás jeden tip. Kúpte si nejaké high-end Android zariadenie, rozbite ho a celý (zlo)čin natočte na video. Podľa možností sa však vyvarujte rozbíjaniu nového HTC One M8, v tom vás už totiž niekto predbehol. Vzniknuté video nám potom pošlite a my ho radi uverejníme na našej stránke.

 

[divider]Výmena batérie na HTC One M8[/divider]

htc-one-m8-ifixitHTC One M8 bol hviezdou tohto týždňa. Týkal sa ho snáď každý tretí článok. Preto musí byť patrične spomenutý aj v našej rekapitulácii. V prípade, že si ho plánujete kúpiť, zvážte jednu vec. Ak jeho batéria stratí kapacitu, už v živote ho nebudete môcť naplno využiť. Výmena tohto základného komponentu je totiž očividne takmer nemožná. Na druhej strane, niečo také by sa vám nemalo stať skôr, ako za dva-tri roky, takže hurá do obchodov!

 

[divider]Hackeri vykrádajú bankomaty[/divider]

bankomatVo štvrtok nás všetkých tak trochu šokovala správa o hackeroch, ktorí pomocou smartfónu vykrádali bankomaty. Nebrali však peniaze obyčajným ľuďom, ale samotným bankám. To bolo možné iba vďaka slabému zabezpečeniu bankomatov. Do budúcnosti by sa teda ich prevádzkovatelia mali rozhodne poučiť a podobné chyby viac neopakovať.

 

[divider]HTC One M8 v našej rekdakcii[/divider]

onem8-3-wA opäť HTC One M8. Thaiwanská spoločnosť možno neodviedla najlepšiu prácu pri utajovaní detailov o tomto zariadení, ale malo to svoj dôvod. Miesto krásneho momentu prekvapenia počas odhalenia dlhoočakávaného produktu sa totiž samotný smartfón začal okamžite predávať. O niekoľko minút po predstavení sa dostal na police obchodov a nedočkavci tak nemuseli čakať mesiace. Mohli si ho kúpiť hneď. To robí z HTC One M8 zatiaľ najneskôr predstavenú vlajkovú loď tohto roka, o zároveň aj jediné zariadenie ktoré je už oficiálne v predaji. Tak trochu paradox. Každopádne, túto skutočnosť sme využili a jeden kus máme v redakcii. Šéfredaktor Lukáš Zachar momentálne pracuje na recenzii a naplno sa venuje testovaniu.

 

[divider]Sony Xperia Z2 bude meškať[/divider]

Xperia Z2Ak ste sa tešili na smartfón Xperia Z2, zatiaľ máte smolu. Japonská firma Sony má totiž obrovské problémy s jeho výrobou. Predaj by tak mal začať až niekedy koncom apríla. Bohužiaľ iba v Británii. Kým príde do našich končín, bude už možno aj leto. Každopádne, ja sa na Xperiu Z2 teším.

 

[divider]Niektoré aplikácie ťažia za vašim chrbtom Dogecoin[/divider]

DOgecionAk poznáte známu kryptomenu Bitcoin, pravdepodobne aj viete, ako ju ťažiť. Stačí jednoducho pustiť na vašom počítači program, ktorý bude riešiť zložité matematické vzorce. Tento postup sa po anglicky volá mining. Bohužiaľ, aby ste na tom aj skutočne zarobili, musíte si zaobstarať poriadny stroj. Trochu jednoduchšie je to s menej známou menou Dogecoin. Niektoré aplikácie ju počas nabíjania smartfónu/tabletu bez vášho povolenia ťažili. Príjmy potom samozrejme išli vývojárom. Ide o aplikácie Songs a Prized.

 

[divider]Flotila dronov Facebooku bude šíriť internet[/divider]

fbdron

Minulý rok nás Mark Zuckerberg, CEO Facebooku, celkom prekvapil, keď sa pridal k ostatným spoločnostiam, ktorých cieľom je pripojiť na internet až dve tretiny celého sveta. Skutočne prekvapujúce je to, ako toho chce docieliť. Technici facebooku totiž potvrdili, že pracujú na flotile dronov poháňaných slnečnou energiou, ktoré „doručia“ internet priamo k vám domov.

 

[divider]Štatistiky – iOS vs. Android[/divider]

iosandroidmapaAk by ste chceli vedieť, aké je približné zastúpenie dvoch najobľúbenejších mobilných operačných systémov v jednotlivých štátoch, rozhodne kliknite na náš článok. Nájdete tam totiž štatistiky väčšiny krajín sveta. A kto vyhráva? No, vo vyspelých štátoch rozhodne iOS, zatiaľ čo v tých chudobnejších skôr Android. Ale nie vždy je to pravda, keďže Slovensko je jasne „zelené“ a pritom chudobní vôbec nie sme. Ehm… však?

 

[divider]Hádka medzi Samsungom a HTC[/divider]

jasonPod našimi článkami sa častokrát strhne búrlivá debata o tom, ktorý OS prípadne výrobca smartfónov je lepší. Viete si ale predstaviť, že by sa nejak podobne hádali veľké spoločnosti? No, my áno. A od piatku aj každý, kto si prečítal náš článok o komentároch vplyvných osobností firiem Samsung a HTC na sociálnej sieti Twitter. Ak ste si to nevšimli, pobavte sa a prosím, neberte si z toho príklad.

 

[divider]Android 4.4.3 Kitkat[/divider]

n5a4-1200-wTo, že Google pracuje na novej verzii operačného systému Android, nie je žiadne tajomstvo. Kto by však čakal, že pôjde o verziu 4.4.3? No, KitKat je momentálne očividne takmer dokonalý a potrebuje iba menšie úpravy. Ak chcete vedieť, čo všetko sa zmení, prečítajte si náš originálny článok. V rýchlosti, tešiť sa môžete napríklad na množstvo opráv softvéru na fotenie, Google sa vynasnaží zamedziť samovoľnému reštartu systému a za zmienku stojí aj optimalizácia pripojenia k počítaču cez USB kábel. Aktualizácia pravdepodobne dorazí iba na zariadenia z rady Nexus a GooglePlay edície populárnych smartfónov s čistým Androidom.

 

Tak, to je na dnes všetko. Tento týždeň bol rozhodne veľmi zaujímavý a už teraz sa tešíme na to, čo prinesie ďalší. So zhrnutím najdôležitejších udalostí uplynulých siedmich dní tu budeme opäť v nedeľu.