Úvod Novinky SWAN spúšťa LTE sieť, zatiaľ iba skúšobne

SWAN spúšťa LTE sieť, zatiaľ iba skúšobne

0

Štvrtý opreátor, SWAN, ktorý mimochodom po vydražení frekvencií na LTE sieť vyhlásil, že poskytne nadštandardné služby za nízke ceny, spustil neverejnú prevádzku v dvojkilometrovom okruhu okolo centra Trnavy. Čoskoro by mali v ďalších dvoch mestách vzniknúť ďalšie testovacie siete a v lete pri ostrom spustení vraj bude mať prístup k sieti SWANu až 20% obyvateľov Slovenska.

Informoval o tom server Mobilmania.sk

SWAN momentálne iba testuje LTE technológiu rôznych dodávateľov. Zatiaľ však nevieme, koho si nakoniec vyberie. Telekom už LTE sieť vlastní a spolupracuje na nej so spoločnosťou Ericsson, Orange si vybral Alcatel-Lucent.

Operátor SWAN musel po vydražení 1 800 MHz pásma súhlasiť, že do konca roka 2015 pokryje LTE sieťou minimálne 25% populácie Slovenska, o tri roky neskôr to už bude musieť byť 50%. Je však pravdepodobné, že tieto podmienky splní už oveľa skôr, lepšie pokrytie totiž zaručuje viac potenciálnych zákazníkov. Momentálne tiež prebiehajú rokovania o využití národného roamingu, vďaka ktorému by SWAN mohol využívať aj sieť svojich konkurentov. V prípade, že by sa nedohodli môže zasiahnuť regulátor.