Úvod Aplikácie Niektoré Android aplikácie tajne ťažia kryptomenu Dogecoin, jedna z nich má viac...

Niektoré Android aplikácie tajne ťažia kryptomenu Dogecoin, jedna z nich má viac než milión stiahnutí!

12

Určite ste už všetci počuli o známej kryptomene Bitcoin.Vedeli ste, že existujú aj jej ďalše alternatívy? Dve najzaujímavejšie z nich sú Dogecoin a Litecoin. Zatiaľ čo 1 000 Dogecoinov má hodnotu asi 50 centov, jeden Litecoin vymeníte za 15,5 dolárov. Prípadne sa dajú použiť na nákup kryptomeny Bitcoin.

Tieto kryptomeny samozrejme podliehajú inflácii, to znamená, že sa časom znehodnocujú tým, že ich je stále viac a viac. Nové Dogecoiny/Litecoiny sa dajú  získať takzvaným ťažením (mining). Pod týmto názvom sa skrýva riešenie komplexných vzorcov. Za správne riešenie dostanete istú, malú čiastku.

Je jasné, že vzorce neriešite na papieri. Väčšinou sa na to používajú počítače, notebooky alebo aj smartfóny. Riešenie jedného vzorca môže zabrať aj celé mesiace, preto platí, že čím väčší výpočtový výkon, tým viac kryptomeny získate. Túto myšlienku využili ľudia, ktorí na Google Play umiestnili minimálne dve aplikácie. Jedna sa volá Songs a momentálne bola stiahnutá už asi 1 – 5 miliónkrát, druhá, Prized je trochu menej úspešná a využíva ju asi 20 – 50 tisíc ľudí.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.originalsongs321″]

Tieto dve aplikácie ťažia kryptomenu vždy, keď sa vám smartfón nabíja. Výsledkom potom môže byť samozrejme pomalšie nabíjanie a samozrejme slabšia životnosť procesora, keďže je nútený riešiť náročné úlohy. Milióny „nakazených“ Android zariadení po celom svete už svojim tvorcom zarobilo dosť veľa peňazí. O aké číslo ide však nevieme. Stali ste sa obeťou vývojárov týchto aplikácií?