Úvod Novinky Potvrdené, Facebook vyrobí flotilu solárnych dronov, ktoré svet pokryjú internetom

Potvrdené, Facebook vyrobí flotilu solárnych dronov, ktoré svet pokryjú internetom

10

Minulý rok nás Mark Zuckerberg, CEO Facebooku, celkom prekvapil, keď sa pridal k ostatným spoločnostiam, ktorých cieľom je pripojiť na internet až dve tretiny celého sveta. Skutočne prekvapujúce je to, ako toho chce Facebook docieliť. Včera totiž Facebook potvrdil, že ich technici pracujú na flotile dronov, ktoré sú poháňané slnečnou energiou, pričom ich úlohou je sprístupnenie internetu v častiach sveta, kde by to inak možné nebolo.

Podľa vyhlásenia na Internet.org – organizácia, v ktorej participujú spoločnosti ako Facebook, Ericsson, Nokia, Qualcomm, Samsung a ďalší – budú drony lietať samostatne až niekoľko mesiacov vo výške približne 20 000 metrov. Nachádzať sa tak budú približne dvakrát vyššie, než komerčné lietadlá. Pre drony je to výhodné, pretože sa tým rapídne znižuje riziko, ktoré so sebou prináša vietor.

Možno sa vám to zdá šialené, no vedci s podobnými solárnymi lietadlami prišli už dávno. Jeden projekt, Solar Impulse, preletel vyše 1 500 km a to vďaka tomu, že solárne panely dobili batérie, ktoré lietadlo poháňali aj počas noci.

Pripojenie budú zdieľať pomocou laseru

Ďalšou zložitou úlohou bude samotné pripojenie na internet. Facebook stavil na technológiu „Free-space optical communication“ (FSO). Vďaka tejto technológii by mali drony komunikovať so zemou a aj medzi sebou pomocou laseru. Ak sa to Facebooku podarí, do častí sveta, kde zatiaľ nie je možné zaviesť pripojenie na internet by zavítal internet, ktorý by sa rýchlosťou dal porovnať bežnej optike.

O niečo podobné sa snaží aj Google s ich projektom „Loon,“ teda projektom „Balón.“ Ak sa im to podarí, k internetu by mali pripojiť dve tretiny sveta.