Výkonné procesorové sady Exynos z dielne kórejského Samsungu môžeme v tomto roku nájsť v útrobách smartfónov konkurenčných značiek. Podľa priemyselných zdrojov si chce Samsung v rámci tohto segmentu vylepšiť pozíciu na trhu. 

Samsung ako producent procesorových sád je pri prihliadnutí na trhový podel štvrtý v poradí. Pred ním sa nachádza MediaTek, Apple a kráľ procesorových sád, spoločnosť Qualcomm, ktorá včera vyfasovala od Európskej komisie pokutu za zneužitie dominantného postavenia na trhu.

Analytici sa domnievajú, že chce Samsung touto stratégiou čo najviac vyťažiť z rozmachu 5G sietí, ktoré sa začnú masívnejšie rozširovať po roku 2020. Čipsety Samsung Exynos už dlhšie používa napríklad výrobca Meizu.

K rozšíreniu dôjde v tomto roku

Zoznam klientov sa ale má masívnejšie rozšíriť, a to už v tomto roku. Samsung chce zákazníkom, výrobcom smartfónov, predávať prevažne čipsety strednej triedy. To môže spôsobiť vrásky výrobcovi MediaTek, ktorý je povestný produkciou cenovo výhodnejších výkonnostných komponentov stredného dosahu.

Exynos 9810
Zatiaľ najvýkonnejší SoC Exynos 9810 si Samsung pravdepodobne nechá iba pre seba. Minimálne v tomto roku © Samsung

Momentálne ťažko povedať, ktorí výrobcovia by mohli mať o komponenty Exynos záujem. Apple aj Huawei majú vlastné čipsety, čiže tieto spoločnosti do úvahy nepripadajú. Aj spoločnosť Xiaomi sa pustila do výroby a vývoja vlastných čipsetov aj keď je pravdou, že zatiaľ v tomto segmente veľa vody zatiaľ nenamútila. Potencionálnych zákazníkov je však na trhu stále dosť.

Ak by sme mali menovať najnovší smartfón s čipsetom Exynos, ktorý nenesie hrdé logo Samsungu, bol by ním nedávno predstavený a cenovo dostupný model Meizu M6S. Písali sme o ňom TU.