Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Exynos 9810 oficiálne: 4K video pri 120 FPS, strojové učenie a...

Samsung Exynos 9810 oficiálne: 4K video pri 120 FPS, strojové učenie a masívny nárast výkonu

1
exynos 9810

Samsung potvrdil existenciu nového high-end čipsetu Exynos 9810 ešte v starom roku. Až teraz sa ale dostávame k oficiálnej charakteristike, ktorá je, ako inak, veľmi pôsobivá. Extra výkonný čipset poženie tohtoročné vlajkové lode výrobcu.

Čipset Samsung Exynos 9810 tvorí osem jadier, ktoré sú rozdelené do dvoch klastrov. V jednom sa nachádza štvorica najvýkonnejších jadier s maximálnym takom 2,9 GHz a v druhom štyri úsporné jadrá pre jednoduchšie operácie.

Na tom by ani nebolo nič výnimočné, keby Samsung neprekopal architektúru jadier a nezvýšil kapacity vyrovnávacej pamäte. Samsung očakáva, že sa výkon v rámci jedného jadra takmer zdvojnásobí. Dôležitejší je ale viacjadrový výkon, ktorý stúpol oproti predošlej generácii o 40 percent.

Exynos 9810
© Samsung

Sada Exynos 9810 bude pracovať s neurónovými sieťami a strojovým učením, teda s istou úrovňou umelej inteligencie. Zariadenie, ktoré bude poháňané týmto čipsetom, tak lepšie rozpozná osoby a predmety na fotografiách. Technológia tiež pokryje systém pre rozpoznávanie tváre užívateľa.

Exynos 9810 má vyhradenú časť určenú pre spracovanie obrazových údajov, čo napríklad prinesie lepšiu stabilizáciu obrazu pri video zázname alebo jasnejšie fotografie zachytené v zlých svetelných podmienkach.

Nadšencov videa určite potešia schopnosti 4K záznamu pri snímkovaní 120 FPS. Dá sa s určitosťou predpokladať, že sa touto funkciou pochvália nové vlajkové lode Samsung Galaxy S9 a Galaxy S9+.

exynos 9810
© Samsung

Súčasťou novej procesorovej sady je LTE modem kategórie 18, ktorý bol použitý po prvýkrát. Modem zabezpečí až 6-násobnú agregáciu frekvenčného pásma a šírku pásma na očakávanej úrovni 1,2 Gbps (4×4 MIMO + 256-QAM). V praxi pri reálnom užívaní ale takúto rýchlosť nedosiahnete, resp. je to veľmi nepravdepodobné.

Samsung myslel aj na bezpečnosť. Exynos 9810 má samostatnú časť určenú výhradne pre spracovanie a uloženie biometrických údajov, čiže odtlačkov prstov, snímaných očných dúhoviek a tvárí užívateľov.

Samsung to síce neuviedol, ale je jasné, že Exynos 9810 nájdeme v útrobách európskych verzií smartfónov Samsung Galaxy S9 a Galaxy S9+. Americkí a čínski zákazníci dostanú verzie s čipsetom Snapdragon 845. Aspoň taká bola minuloročná prax.