Úvod Aplikácie Bizár roka: AI frajerka v mobile na vás bude kričať. Ak sa...

Bizár roka: AI frajerka v mobile na vás bude kričať. Ak sa vám ju podarí ukľudniť, dostanete body

"Zábavná" záležitosť.

1

Väčšina aplikácií tzv. „AI frajeriek,“ ktorých je na trhu neprekvapivo poriadne množstvo, je vývojármi označovaná ako nenáročná alternatíva k skutočným priateľkám. Nebudú sa s vami hádať, nebudú hundrať a nikdy sa vďaka nim nebudete cítiť odmietnutí. Vždy vás vypočujú, vždy sa s nimi môžete porozprávať.

Server TECHBYTE však upozornil na jednu aplikáciu, ktorá vám ponúkne presne opačný zážitok. Volá sa AngryGF a robí presne to, čo jej názov napovedá. Aplikácia simuluje nahnevanú priateľku a používateľov má naučiť, ako ju upokojiť a ako komunikovať s podráždeným partnerom.

Ak ju ukľudníte, dostanete body

AngryGF má ponúkať „herný prístup“ k rozvoju komunikačných zručností špecifických pre priateľky. Aplikácia simuluje možné scenáre z reálneho života. Medzi ne patrí napríklad strata polovice spoločných peňazí kvôli zlému investičnému rozhodnutiu alebo vyvolanie hnevu a žiarlivosti kvôli tomu, že ste nevedomky pochválili schopnosti „krásnej a talentovanej“ kamarátky. Body zbierate za to, že AI priateľku ukľudníte. Naozaj.

AngryGF
Zdroj: AngryGF

Musíte použiť účinné upokojujúce techniky tak, aby vám fiktívna priateľka odpustila,“ píše sa v popise aplikácie AngryGF. „Vďaka tomuto procesu zistíte, že konverzačne zručnosti vo vzťajú sa dajú naučiť a zlepšiť,“ dodávajú vývojári.

Ide o zaujímavú premisu, najmä vzhľadom na to, ako prudko sa odkláňa od zabehnutých pohodových spoločníčok s umelou inteligenciou, ktoré by vám, v rámci ich schopností a možností, vyhoveli v čomkoľvek. Či je simulácia hysterických žien na základe nejakých stereotypov, ktoré absolútne nemusia a pravdepodobne ani nebudú odrážať realitu prospešné, je otázne.

Pochybné znalosti tvorcov

Spolutvorkyňa aplikácie, Emilia Avilesová, v rozhovore pre Wired prezradila, že aplikácia bola čiastočne inšpirovaná jej skúsenosťami z minulých vzťahov. „Poznáte mužov,“ povedala Avilesová. Aké milé a v žiadnom prípade nestereotypné, dodáva naša redakcia.

Avilesová nemala aplikáciu konzultovať so žiadnymi vzťahovými terapeutmi ani inými odborníkmi. Hneď to dáva väčší zmysel.

Vo vzťahu sa asi každý z času na čas cíti nevypočutý alebo mal problém naviazať rozumnú debatu s rozrušeným partnerom. To je normálne. Učiť sa komunikovať s ľudským partnerom pomocou aplikácie simulujúcej hysterické stavy, to už úplne normálne nie je. Aspoň zatiaľ! Aplikácii by určite pomohlo, ak by bola postavená na expertíze ľudí, ktorí párom pomáhajú dlhé roky. Ak funguje len na čiastočných skúsenostiach jednej ženy, jej spoločenský prínos bude prinajmenšom pochybný.