Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Okamžite si skontrolujte účet. Známa služba Slovákom tajne sťahuje peniaze

POZOR: Okamžite si skontrolujte účet. Známa služba Slovákom tajne sťahuje peniaze

Ak ste sa zaregistrovali, podrobne sledujte výpis z bankového účtu.

1
Peniaze
Zdroj: Lukáš Zachar / AndroidPortal.sk/Techbyte.sk

Ak používate alebo ste niekedy za posledné roky použili čínske trhovisko Temu, mali by ste okamžite spozornieť. Služba, resp. platforma totiž začala nič netušiacim ľuďom sťahovať peniaze z účtu nad rámec toho, čo si objednali. Zvláštnosťou je aj to, že o peniaze prišli aj tí, ktorí si nič nekúpili. Vyplýva to zo zistení portálu TV noviny.

Na Temu ste už určite narazili. Spoločnosť míňa obrovské množstvo peňazí na marketingové aktivity s účelom dostať sa pred oči takmer všetkých ľudí. Predáva takmer všetko, od oblečenia, cez elektroniku, až po príslušenstvo do záhrady.

Po čase mi mizli peniaze. Najskôr 2 eurá, potom 38, neskôr 49, až som musela zablokovať kartu. Poslala som však hneď reklamáciu a peniaze mi vrátili,“ vysvetľuje Tereza, ktorá sa stala obeťou Temu.

Peniaze, euro, bankovky, mince
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Kartu museli zablokovať, vydanie novej stálo 10 eur

Bizarné na tejto situácii je aj to, že o peniaze prišli aj tí ľudia, ktorí boli na stránke zaregistrovaní, no reálne si nič nepridali. Teda, pridať si pridali – svoju platobnú kartu. Problémom môže byť aj to, že aj keď si kartu zablokujete, o peniaze tak či tak prídete. Mnohé banky totiž spoplatnili vydanie novej karty sumou aspoň 10 eur.

Rovnaký problém sa objavil aj v Česku, kde naň upozornil Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť, NÚKIB. Pri používaní aplikácie Temu a SHEIN tak treba byť opatrný, resp. sa im úplne vyhnúť.