Úvod Novinky Výrobcovia Qualcomm od Európskej komisie vyfasoval miliardovú pokutu. Dôvodom je dohoda s Apple

Qualcomm od Európskej komisie vyfasoval miliardovú pokutu. Dôvodom je dohoda s Apple

Qualcomm dostal rekordnú pokutu.

0
apple
© Wikipedia

V centre pozornosti Európskej komisie sa opäť ocitol technologický gigant, známy výrobca procesorových sád s názvom Qualcomm. Komisia tejto veľkej spoločnosti udelila pokutu vo výške takmer jednej miliardy dolárov.

Qualcomm mal zneužiť dominantné postavenie na trhu. Oznámila to dnes ráno v Bruseli členka komisie Margrethe Vestager, ktorá má na starosti problematiku hospodárskej súťaže.

Presná výška pokute je 997 miliónov EUR a predstavuje 4,9-percentný podiel z obratu spoločnosti za rok 2017. Výška pokuty odzrkadľuje dĺžku trvania a závažnosť prehrešku spoločnosti Qualcomm.

Komisia poznamenala, že prísny trest má byť varovaním pre ostatné subjekty, ktoré by sa v budúcnosti odhodlali brániť spravodlivej hospodárskej súťaži na trhu.

Čip Qualcomm © Gizmodo

Margrethe Vestager vo svojom vyhlásení priblížila, akým spôsobom Qualcomm zneužil svoje dominantné postavenie na trhu. Podľa nej spoločnosť Qualcomm zaplatila kľúčovému zákazníkovi, americkému výrobcovi Apple, miliardy dolárov za to, aby čipy (LTE rádiá) nenakupoval od konkurencie (napr. Intelu).

Platby Qualcomm vykonal pod podmienkou, že Apple bude používať výhradne jeho LTE čipy, a to vo všetkých zariadeniach iPhone a iPad. Žiadny iný výrobca tak nemal šancu so spoločnosťou Qualcomm súťažiť. Podľa Európskej komisie ide o jasné porušenie protimonopolných pravidiel.

Európska komisia začala vyšetrovanie v roku 2015, pričom sa zamerala na obdobie od roku 2011 do roku 2016.

Nie je to prvý krát, čo si EK posvietila na praktiky technologického obra. Minulý rok komisia pokutovala spoločnosť Google sumou v extrémnej výške 2,42 miliardy EUR. Google podľa skúmaní komisie taktiež porušil pravidlá spravodlivej hospodárskej súťaže.