Značka Nokia, ktorú zastrešuje konzorcium HMD Global, sa nevrátila na trh v pompéznom štýle, ktorý by zabezpečil vlajkový model. Práve naopak. Nokia začala reinkarnovanú trhovú púť cenovo dostupnými zariadeniami. 

Čistý Android, nízka cena, obstojné parametre…Nokia 3, Nokia 5 a aj Nokia 6 sa zapísali dobre. O marketingové haló a patričnú vlnu pozornosti za zase postarala Nokia 3310, ktorá toho nemá príliš spoločného s predchodcom.

Aj tá ale zaujala. Už asi žiadny iný výrobca nedokáže predstaviť hlúpy mobilný telefón s takými ováciami, s akými sa stretla Nokia 3310 (2017). Legendárne meno predáva a popularizuje.

Nokia sa napriek úspešnému napredovaniu nemôže zatiaľ porovnávať s dravcami, akými sú Samsung, LG, Sony a ďalší. Chýba jej vlajková loď, ktorá by predstavovala vrchol portfólia a kapacít výrobcu. To už dlho platiť nebude.

Nokia totižto začala rozposielať pozvánky na tlačovú udalosť, ktorá sa odohrá 16. augusta 2017 v Londýne. Predmetom udalosti bude predstavenie nového vlajkového modelu, ktorý je zatiaľ známy ako Nokia 8.

Nokia 8
Avizovaná podoba Nokia 8

Nokia 8

Pri vzhľade a parametroch očakávaného smartfónu Nokia 8 sa musíme spoliehať na stále neoficiálne informácie, ktoré sa však dajú považovať za pomerne spoľahlivé.

Foto maniakov určite poteší, že Nokia 8 príde s duálnym fotoaparátom (13 Mpx + 13 Mpx) s podpisom špičkovej spoločnosti ZEISS. Pri displeji nás čaká uhlopriečka 5,3 palca a extra jemné QHD rozlíšenie.

Výkon zastreší obvyklá high-end konfigurácia alá Snapdragon 835, 4/6 GB RAM a 64 GB úložisko. Očakávať tiež môžeme Android 7.1.1 Nougat v takmer čistej podobe.

Po dizajnovej stránke novinka dych nevyrazí. Hrubšie orámovanie displeja a estetika, ktorá pripomína nedávne Lumia zariadenia môže odradiť. Snímač odtlačkov prstov výrobca umiestní do tlačidla Domov, ktoré po stranách doplnia dva kapacitné ovládače.

Dizajn azda pozdvihne zlato-hnedé prevedenie, ktoré bude extravagantnejšie oproti klasickej modrej a striebornej verzii. Pri kúpe zohrá podstatnú úlohu cena. Zatiaľ sa povráva o predajnej sume 600 dolárov, čo je menej ako pri väčšine konkurenčných výrobcov.