Presne v roku 2000 prišiel na trh mobilný telefón Nokia 3310, ktorý sa postupom času stal doslova kultovým. Ide o jeden z najpredávanejších mobilných telefónov na svete.

Mobilné technológie však boli rok od roku pokrokovejšie a čoraz vyspelejší hardvér / softvér postupne vytlačil „hlúpe“ mobilné telefóny z trhu. Internet, aplikácie, veľké dotykové obrazovky…

„Technologické argumenty“ hrali v prospech záujmu zákazníkov a neskôr už nikoho ani vo sne nenapadlo, že by sa Nokia 3310 niekedy vrátila na trh. Opak sa stal skutočnosťou a konzorcium HMD Global, ktoré značku Nokia zastrešuje, predstavilo reinkarnovanú podobu Nokie 3310.

Nokia 3310 bola asi najsledovanejším mobilným telefónom tohtoročného podujatia MWC, čo je tak trochu paradox, keďže je dané podujatie každoročnou prehliadkou tých najmodernejších smartfónov a technológií.

Stále hlúpa Nokia 3310 zaujala a konzorciu HMD Global priniesla náležitú pozornosť, ktorá sa sčasti preniesla aj na inak bežné smartfóny Nokia, ktoré sú predsa len pre úspech značky kľúčovejšie.

Aký je však rozdiel medzi pôvodnou Nokiou 3310 a o jej 17 rokov staršou verziou? V niektorých aspektoch veľký, v iných pre zmenu takmer žiadny.

Dizajn

Rozmery, hlavne hrúbka, a váha pôvodnej Nokie boli neskromné. Nokiu 3310 ste mohli hodiť cez polovicu republiky a pri dopade na zem praskol maximálne plastový kryt, ktorý ste vymenili za iný.

Snáď žiadny odnímateľný kryt mobilného telefónu nemal toľko dizajnových prevedení ako kryt pre Nokiu 3310. Pôvodná Nokia merala 113 x 48 x 22 mm a vážila 133 g. Nokia 3310 s rokom narodenia 2017 meria 115,6 x 51 x 12,8 mm a váži 79,6 gramu.

Hrany mobilného telefónu sú oblejšie, plast sa viac leskne a hrá živšími farbami, dokonca aj tvar tlačidiel číselníka je veľmi podobný s originálom z roku 2000.

nokia 3310
© Nokia

Charakteristická línia okolo displeja má ale viditeľne modernizovaný vzhľad, rovnako tak hlavné tlačidlá, ktoré sú v nej umiestnené. Niektorí budú možno namietať, no originál na nás pôsobí sympatickejšie a krajšie. Aj Nokia 3310 (2017) si zachovala odnímateľný zadný kryt.

Displej

Pri displeji novej Nokie môžeme hovoriť o veľkej inovácii. Model z roku 2000 disponoval monochromatickým panelom s uhlopriečkou 1,5″ a rozlíšením 84 x 48 pixelov.

Model z roku 2017 už má 2,4″ displej, ktorý hrá všetkými farbami a jeho rozlíšenie je 240 x 320 pixelov. Zabudnúť nemôžeme ani na polarizačnú vrstvu, ktorá uľahčuje čítanie obsahu na slnku.

Bez farebného displeja sa dnes nezaobíde ani kávovar, nie to ešte mobilný telefón. Nokia 3310 musela vstúpiť do týchto zobrazovacích vôd, kedže ju výrobca vybavil aj fotoaparátom.

Prezerať si snímky na čiernobielom displeji by asi veľa používateľského zážitku neprinieslo.

Fotoaparát

Keď už sme sa zastavili pri fotoaparáte, v roku 2000 si ho na smartfóne vedel predstaviť iba málokto. Za slovíčkom „málokto“ sa ukrýva výrobca Sharp a ich model mobilného telefónu označený ako J-SH04.

Išlo o prvý mobilný telefón na svete so zabudovaným fotoaparátom, ktorý zaznamenával obraz pomocou CMOS senzora s rozlíšením 0,11 Mpx.

© Nokia

Mobilná fotografia je v súčasnosti veľmi sledovaná, prísne hodnotená a pre niektorých užívateľov často dôležitejšia ako napríklad výdrž batérie.

Nová Nokia 3310 obdržala síce veľmi chabý, ale fungujúci 2 Mpx fotoaparát, ktorý umožní jej používateľom zachytiť zaujímavé momenty života aspoň v základnej kvalite.

Viac ako fotoaparát budete aj tak používať jeho LED blesk. Okamžité a praktické osvetlenie sa hodí vždy.

Konektivita

Nokia 3310 (2017) je stále hlúpa. To znamená, že v nej nenájdete žiadne 3G a už vôbec nie 4G možnosti dátovej konektivity. Tak, ako pôvodný kus, stačiť vám musí telefonovanie a krátke textové správy.

Napriek tomu tu rozdiely sú. Bluetooth vás pripojí k handsfree súprave napríklad v aute, FM rádio môžete počúvať vďaka 3,5 mm jacku a pre nabíjanie poslúži microUSB vodič, ktorý má dnes doma snáď každý.

nokia 3310

Pozor, novodobá Nokia 3310 vám prehrá aj mp3 audio súbory. Uložiť si ich môžete na pamäťovú kartu, ktorej kapacita môže byť maximálne 32 GB.

Škoda, keď už farebný displej a ako taký fotoaparát, aspoň 3G pripojenie si mohli inžinieri u vedenia vyprosiť.

Batéria

Pri výdrži dnešných inteligentných mobilných telefónov sa zdá, že technológia akumulátorov za 17 rokov neprešla žiadnymi inováciami. Pred 17-timi rokmi ale používatelia nehrali Pokémon Go, nepozerali Netflix, nesťahovali hudbu cez Spotify alebo nezhotovili behom troch minúť 90 fotografií milého psíka susedky.

Pôvodná legenda značky Nokia vydržala na jedno nabitie nekompromisne dlho. Jej výdrž je však často preceňovaná až do extrému. Ak ste mobilom naozaj intenzívne telefonovali alebo odosielali správy, po nabíjačke ste museli siahnuť skôr, ako zapadla prachom.

nokia 3310

Možno to znie neuveriteľne, ale nová Nokia 3310 je na tom podobne. V podstate neobsahuje energeticky náročné funkcie, ktoré by ste mohli používať. Niečo viac skonzumuje iba farebný a väčší displej.

Výrobca pri novej verzii deklaruje pohotovostnú výdrž 31 dní a 22 hodín nepretržitého hovoru. Pri bežnom používaní, telefonovaní a odosielaní správ budete naháňať microUSB nabíjačku raz za niekoľko dní.

Hadík

Kto nehral hru Snake, ako keby ani nebol. Hadík je podobne populárny ako mobilný telefón samotný. Skvele zabil akúkoľvek dlhú chvíľu a ak ste dosiahli rekordné skóre, uznanie spolužiakov alebo priateľov na seba nenechalo dlho čakať.

Nová Nokia 3310 sa samozrejme bez hry Snake nemohla zaobísť. Aj napriek tomu, že je nudná a o ničom. Vývojári zo štúdia Gameloft koncept oživili a previedli do modernej farebnej podoby.

Nokia 3310

Mobilný herný priemysel súčasnosti je úplne iný. Užívateľov bavia zložitejšie hry so sociálnou online interakciou a gro zábavy často tvoria hry v reálnom čase v režime pre viacerých hráčov.

Ak by sme predsa len hľadali ekvivalent súčasnosti k hre Snake, možno najbližšie by k nemu mala hra Candy Crush Saga. Je jednoduchá, hrať sa dá aj na tých najslabších smartfónoch, je návyková a v podstate neprekonateľná. Ak sa aj dostanete na koniec všetkých úrovní, vývojári prídu s ďalšími.

Cena

Obrovský rozdiel je v cene. Mobilné telefóny boli pred 17-timi rokmi jednoducho drahé. Ak ste si chceli kúpiť Nokiu 3310, potrebovali ste pár tisíc slovenských korún. V súčasnosti si za 200 – 300 eur viete zadovážiť kvalitný smartfón so všetkými potrebnými funkciami.

Nokia 3310 roku 2017 je ľahšia, po technologickej stránke oveľa lepšie vybavenejšia a podstatne lacnejšia. Jej cena začína na sume 59 eur.

Nová Nokia 3310 nemá ani zďaleka taký punc, ako jej predchodca a nepomôže jej ani veľmi podobný výzor. Doba je výrazne iná a používateľské nároky tiež. Jej existencia je ale rozhodne vítaná.

Ako sekundárny mobilný telefón poslúži dobre, hodiť sa môže starším ľuďom, ktorí online byť nechcú alebo nevedia a čo je najpodstatnejšie, vyvoláva nostalgiu. Každý si na pôvodnú Nokiu 3310 spomína len v pozitívnom duchu a takto sa na ňu tak skoro nezabudne.