Úvod Zariadenia Smartfóny Nokia s optikou Carl Zeiss budú realitou. Spoločnosti uzavreli dlhodobé partnerstvo!

Smartfóny Nokia s optikou Carl Zeiss budú realitou. Spoločnosti uzavreli dlhodobé partnerstvo!

0

Začiatkom marca sme vám priniesli správu, ktorá hovorila, že nové Nokia zariadenia už nebudú vybavené technológiami Carl Zeiss, ktoré boli pre niektoré smartfóny minulosti typické.

Sama Nokia na sociálnej sieti Twitter v marci oznámila, že nebude používať technológie výrobcu Carl Zeiss.

Nokia v zastúpení konzorcia HMD Global musela svoje rozhodnutie prehodnotiť, keďže došlo k uzavretí dohody o dlhodobej spolupráci s výrobcom Zeiss.

Zeiss je uznávanou spoločnosťou v segmente optického a zobrazovacieho hardvéru, ktorá má bohaté skúsenosti a vlastné patentované technológie.

Odpoveď Nokie z marca 2017

Partnerstvo HMD Global a Zeiss cieli na zavedenie nových štandardov v kategórií optických a zobrazovacích prvkov inteligentných mobilných telefónov.

Je teda viac ako jasné, že budúce smartfóny s logom Nokia prídu s pokročilým fotoaparátom ovenčeným značkou Carl Zeiss.

Niečo podobné a zároveň úspešné už poznáme. Huawei sa spojil s renomovanou foto spoločnosťou Leica, ktorá pomohla pri vývoji fotoaparátov pre vlajkové lode Huawei P10 a P10 Plus.

Leica snímačmi boli vybavené aj vlaňajšie top modely čínskeho giganta. Duálne prevedenie kamier a skúsenosti výrobcu Leica sa premietli do skvelých výsledných fotografií, čo ste ocenili aj vy.

V slepom hlasovaní ste určili, že Huawei P10 fotí krajšie ako Galaxy S8, Galaxy S7 či UMi Z Pro. Porovnanie nájdete TU.

Späť k optikám Zeiss, asi najviac nám v pamäti utkvela línia smartfónov Nokia N, ktorá dostala v roku 2005 do výbavy práve foto techniku odobrenú výrobcom Zeiss.

Nokia
© Zeiss

Z modernejších kúskov zaujala Nokia Lumia 1020, ktorá prišla s technológiou PureView, 41 Mpx snímačom a optikou Carl Zeiss (f/2.2, 26 mm a OIS).

Dohoda medzi HMD Global a Zeiss je exkluzívna. To znamená, že Zeiss neprepožičia svoje technológie žiadnemu inému výrobcovi smartfónov. Budúce smartfóny Nokia tak budú jediné, ktoré dostanú do výbavy technológie Zeiss.

Samozrejme, zatiaľ neexistujú žiadne informácie o chystaných produktoch, ktoré zo spolupráce vzídu. Čím skôr ich ale uvidíme, tým lepšie. Neprekvapilo by nás, ak by sme prvý smartfón Nokia s optikou Zeiss uvideli ešte v tomto roku.