Úvod Výrobcovia Samsung Samsung sa topí v problémoch: Zisky opäť klesli

Samsung sa topí v problémoch: Zisky opäť klesli

14

Zdá sa, že juhokórejský gigant má menšie problémy. Predaje telefónov s logom Samsung klesajú na dno a s nimi samozrejme padajú aj zisky spoločnosti. Práve preto nás podľa všetkého čakajú zmeny.

Firma totiž nedávno predstavila modely strednej triedy s relatívne dobrými špecifikáciami a hliníkovým telom. Čo je však prekvapivejšie, dizajn telefónov je krásny a ani najväčší hejter nemôže poprieť, že oproti modelom z januára 2014 ide o obrovský skok vpred.

Počas posledných trochu mesiacov však Samsung neprežíval práve najlepšie chvíle. Jeho mobilná divízia totiž zarobila „len“ 4,5 miliardy dolárov, čo je oproti minuloročným 7,2 miliardám skutočne podozrivo málo. Celkový obrat firmy činil 47,3 miliárd. Opäť v porovnaní s minuloročnými 54 miliardami relatívne málo.

Ak si však porovnáme kratšie časové úseky, môžeme si všimnúť, že výrobca smartfónov číslo jeden si polepšil. V treťou štvrťroku totiž celkové zisky dosiahli biedne 3,7 miliardy a obraty ledva prekročili hranicu 43,2 miliárd dolárov.

Tieto čísla však ešte nemusia byť konečné. Samsung oznámi oficiálne štatistiky koncom mesiaca a pridá k nim aj zúčtovanie za celý rok. Klesajúce zisky spôsobili, že spoločnosť plánuje znížiť počet ponúkaných modelov až o jednu tretinu.