Úvod Novinky Aktuálne Je to OFICIÁLNE: EÚ diktuje nové pravidlá, ktoré výrazne ovplyvnia dôležitý sektor

Je to OFICIÁLNE: EÚ diktuje nové pravidlá, ktoré výrazne ovplyvnia dôležitý sektor

0

Európska únia práve schválila prevratnú smernicu, ktorá sa, dovolíme si tvrdiť, nedotkne len členských štátov, ale celého sveta ako takého. Spotrebitelia, resp. zákazníci celkovo, budú mať výrazne menej starostí s reklamáciami a vybavovaním servisu k elektronike. Po novom budú musieť výrobcovia štandardne ponúkať možnosť opravy, a to aj vtedy, keď zariadeniam skončí záruka.

Right to repair – právo na opravu

Sme zvyknutí, že na zakúpené zariadenia v  platí záruka 2 roky, v rámci ktorých je výrobca povinný spotrebiteľovi vyhovieť zákazníkovi a ponúknuť mu možnosť reklamácie. Týka sa to prevažne počítačových súčiastok, smart hodiniek, tabletov, telefónov, notebookov a rôznych ďalších zariadení.

Pri väčších zariadeniach a pri bielej technike, ako napríklad pri práčkach, chladničkách, televízoroch a podobne musia výrobcovia garantovať opraviteľnosť 5 až 10 rokov.

Ilustr. foto. Ifixit

Tento trend dlhodobej schopnosti opravenia zariadení sa postupne posúva aj do menších zariadení. Európska únia totiž schválila nové opatrenia, ktoré nazýva „Right to repair,“ resp. „Právo na opravu“. Cieľom smernice je výrazné zvýšenie udržateľnosti. Zákonodarcovia a aktivisti majú za to, že je výrazne prospešnejšie opraviť si zariadenie, ktoré vlastníte, než kupovať nové.

Bezplatné predĺženie záruky

Nové pravidlá zaisťujú, aby výrobcovia poskytovali včasné a nákladovo efektívne opravy a informovali spotrebiteľov o ich právach na opravu. Na produkty opravené v rámci záruky sa bude vzťahovať dodatočné predĺženie zákonnej záruky o jeden rok, čo bude spotrebiteľov ďalej motivovať k tomu, aby sa rozhodli pre opravu namiesto výmeny,“ píše sa v správe Európskeho parlamentu.

Aby toho nebolo málo, po uplynutí zákonnej záruky budú musieť výrobcovia po novom povinní opravovať bežné zariadenia pre domácnosť, ktoré sú podľa práva EÚ technicky opraviteľné. EÚ hovorí najmä o práčkach, vysávačoch a smartfónoch. Robiť tak majú za primeranú cenu a v primeranej lehote po uplynutí zákonnej záručnej lehoty.


Neprehliadnite: RECENZIA Xiaomi 14 Ultra: Keď okolo foťáku postavíte telefón, dopadne to takto


Smernica tiež hovorí o tom, že spotrebiteľ si po dobu opravy svojho zariadenia musí byť schopný požičať náhradné zariadenie. Ak sa jeho zariadenie opraviť nedá, výrobca mu musí byť schopný ponúknuť repasovaný kus.

EÚ už novelu schválila. Čo teraz?

EÚ už novelu schválila, teraz na rad prichádzajú členské štáty. Tie majú na implementáciu 24 mesiacov. Do platnosti by sa tak malo právo na opravu dostať najneskôr na jar roku 2026.