Úvod Konkurencia Apple NSA dokáže nainštalovať spyware do VŠETKÝCH iPhonov. O Androide zatiaľ nepadla zmienka

NSA dokáže nainštalovať spyware do VŠETKÝCH iPhonov. O Androide zatiaľ nepadla zmienka

15

 
Dokument, ktorý sa len náhodou dostal na verejnosť opisuje spôsob, akým NSA dokáže spywarom infikovať všetky iPhone.

Pomocou tejto metódy získavajú prístup k SMS správam, kontaktom a dokonca aj k polohe pomocou GPS a informácií z GSM siete. Čo je ale oveľa závažnejšie je fakt, že NSA vďaka spywaru dokáže získať priamy prístup k fotoaparátu a mikrofónu.

Nemecký server Der Spiegel, ktorý o NSA prezradil viac, než by sa Američanom páčilo pritom predpokladá, že z NSA odchytili dodávku iPhonov, ktoré smerovali k zákazníkom a nainštalovali tam softvér pre sledovanie.

Najhoršie na tom je, že Edward Snowden, ktorý do celej situácie vidí asi najlepšie špekuloval o tom, že Apple má s NSA dohodu, vďaka ktorej im povolil plný prístup k svojim zariadeniam. Americký výrobca však túto špekuláciu odmietol potvrdiť.

Majú prístup aj k Androidu?

O Android zariadeniach v dokumente ani v informáciách, ktoré sa nám podarilo získať nie je ani zmienka, no je viac než pravdepodobné, že niečo podobné je možné aj na telefónoch a tabletoch s operačným systémom od Google.

Či už výrobcovia dávajú NSA prístup, alebo nie, jedná sa o veľmi závažnú situáciu, keďže majitelia smartfónov sú sledovaní bez ich vedomia, alebo akéhokoľvek upozornenia.

nsaiphone

Zdroj: DailyDot via GSMArena