Úvod Výrobcovia Xiaomi MIUI 11 získava šikovnú funkciu: Upozorní vás na riziko zemetrasenia

MIUI 11 získava šikovnú funkciu: Upozorní vás na riziko zemetrasenia

1

Spoločnosť Xiaomi na podujatí Mi Developer Conference predstavila novú funkciu pre svoje smartfóny, ktorá bude integrovaná do najnovšej zostavy MIUI 11, ale aj do platformy Mi TV.

Priamou súčasťou systému bude funkcia varovania pred zemetrasením, vďaka ktorej sa užívatelia budú môcť včas ukryť do bezpečia a ochrániť si tak svoje zdravie a život. Upozornenia budú síce dostupné len v Číne, napriek tomu ide o zaujímavú informáciu.

Nie je vylúčené, že sa v budúcnosti dostane aj do iných oblastí sveta, ktoré sú ohrozené vyššou seizmickou aktivitou. Výrobca systém upozornení nasadzuje v spolupráci s organizáciou Care-life, ktorá sa zameriava na varovanie pred prírodnými katastrofami. Organizácia pôsobí v čínskom meste Čcheng-tu.

Vďaka priamej systémovej integrácii sa upozornenia zobrazia takmer okamžite pred príchodom seizmických vĺn. Vývojári hovorili o sekundách. Pri silnom zemetrasení môže o osude účastníkov rozhodovať skutočne každá sekunda.

Následky zemetrasenia s magnitúdou 7,9 v čínskej provincii S’-čchuan (2008). Foto: goodfreephotos.com.

Xiaomi nie je prvým subjektom, ktorý takéto varovania prináša. V iných krajinách varujú pred prírodnými katastrofami operátori, aplikácie tretích strán či telekomunikačná skupina 3GPP.

TechCrunch pripomína, že Apple varuje svojich zákazníkov pred zemetraseniami v Japonsku od roku 2011. Americký úrad pre mimoriadne udalosti podobný systém testuje od tohto roka.

Čo sa týka užívateľského prostredia MIUI 11 vo všeobecnosti, výrobca už distribuuje aktualizácie pre niekoľko modelov svojich smartfónov. Najnovšie sa do klubu aktualizovaných zariadení zaradil Redmi Note 4, ale aj Xiaomi Mi 6, Mi Mix 2 a ďalšie modely.

Aktualizácie pre medzinárodné verzie smartfónov sa začnú šíriť od konca novembra a začiatkom decembra.