Úvod Zaujímavosti Kedy vyhynie ľudstvo: Superpočítač prichádza so šokujúcim odhadom založeným na dôkazoch

Kedy vyhynie ľudstvo: Superpočítač prichádza so šokujúcim odhadom založeným na dôkazoch

Superpočítač predpovedal, kedy môže vyhynúť ľudská rasa. Opieral sa o súčasné dáta týkajúce sa klímy.

6

Kedy zanikne ľudská rasa? Túto otázku si z času na čas položí asi každý z nás. Jednoznačná odpoveď však nie je. Isté je len to, že príde deň, kedy Slnko vyhasne, exploduje a pohltí všetko vo svojom okolí, vrátane našej planéty. Existujú však teórie, podľa ktorých ľudstvo vyhynie ešte predtým, ako k niečomu takému dôjde. A dosť možno si za to budeme môcť my sami.

Túto teóriu podporuje aj jeden zo superpočítačov, píše BGR. Konkrétne dostal za úlohu predpovedať, ako a kedy nastane koniec ľudskej rasy. Nedá sa pritom povedať, že by strieľal od boku. Práve naopak, svoje tvrdenia založil na dátach z prebiehajúcich klimatických trendov a fenoménov.

Globálna hrozba

Azda tým najväčším existenčným problémom, s akým sa ľudstvo potýka už veľmi dlho, je zmena klímy, resp. globálne otepľovanie. Zem sa postupne otepľuje, čo so sebou prináša viacero katastrofálnych rizík. Ak otepľovanie aspoň neobmedzíme, naša planéta sa čoskoro stane neobývateľnou pre všetko živé.

Ilustr. obr. | Zdroj: Photocreo

Dobrou správou je, že svetoví vedci úpenlivo vymýšľajú spôsoby, ako zamedziť drastickým klimatickým zmenám. Vymysleli dokonca aj bubliny, ktoré sa majú vyslať do vesmíru, aby blokovali prienik solárnej radiácie. Vo väčšine prípadov však ide len o nápady, nie o skutočné riešenia.

Ruku k dielu môže priložiť každý z nás. Proti globálnemu otepľovaniu teda môžeme bojovať aj my, bežní smrteľníci, a to napríklad triedením odpadu. Je však pravda, že v tomto smere majú hlavnú zodpovednosť gigantické nadnárodné korporácie. Práve tie figurujú ako najväčší a najaktívnejší znečisťovatelia nášho životného prostredia.

Viaceré územia, vrátane Európskej únie (EÚ), už predstavili svoje plány týkajúce sa dosiahnutia uhlíkovej neutrality. Cieľ je to pekný a chvályhodný, no jeho dosiahnutie rozhodne nebude jednoduché. Aby sme dosiahli uhlíkovú neutralitu, budeme musieť čerpať všetku energiu z obnoviteľných zdrojov a jazdiť výhradne na elektromobiloch, okrem iného.

Háčik je v tom, že mnohé popredné firmy stále radšej preferujú menej ekologické riešenia, či už vo výrobe, doprave alebo iných činnostiach, nakoľko sú cenovo výhodnejšie, a teda im z nich plynú vyššie zisky. A paradoxne to často bývajú firmy, ktoré sa chvália tým, ako veľmi si zakladajú na šetrení životného prostredia.

Znečisťovanie planéty ľuďmi
Ilustr. obr. | Zdroj: pxfuel.com

Treba zmenu, inak sme skončili

Či už to je cenovo výhodné alebo nie, proti globálnemu otepľovaniu treba bojovať. Je potrebné sa zamyslieť nad tým, ako sa správame k našej planéte. Je potrebné myslieť na to, ako sa na Zemi bude žiť našim potomkom a budúcim generáciám.

Jedným z hlavných globálneho otepľovania je roztopenie ľadovcov pri severnom a južnom póle, ktoré v sebe skrývajú značné vodné zásoby. Ak sa roztopia, dvihne sa hladina morí a oceánov, čím dôjde k záplavám nielen ľuďmi obývaných území, ale aj úrodných pôd. A aby toho nebolo málo, zamrznuté ľadovce v sebe ukrývajú vírusy, ktorým ľudstvo nebolo vystavené tisícky rokov. Ani si nechceme predstaviť, čo by sa stalo, keby sa prebrali späť k životu.

Je jednoducho potrebné, aby sme zaťali päste a začali konať. A to isté nám tvrdí aj už zmienená predpoveď superpočítača.

Myslí si to aj počítač

Vedci na ňom rozbehli simuláciu s cieľom zistiť, kedy asi dôjde k zániku ľudskej rasy. To, na čo prišli, je celkom znepokojivé. Počítač na základe údajov ohľadne súčasného chemického vývoja klímy a oceánov vyhotovil predpoklad, že posledný deň pre ľudskú rastu môže nastať už o 250 miliónov rokov. Vtedy vraj bude zemská atmosféra doslova plná oxidu uhličitého (CO2), čo v kombinácii so silnejúcim slnečným teplom spôsobí, že na Zemi už nebude schopné prežiť takmer nič živé.

Počítač tak vykreslil budúcnosť, v ktorej klíma neumožňuje pestovanie akýchkoľvek potravín, neumožňuje bezpečné pitie vody a obecne neposkytuje žiadne zdroje potravy. Je to desivá myšlienka, no žiaľ, nie je úplne nereálne.

Predpoveď počítača sa rozhodne môže naplniť, ak čo najskôr nezakročíme a neurobíme maximum pre to, aby sme našu planétu odľahčili od všetkých tých bremien, ktoré sme na ňu priebežne pokladali v priebehu tých zhruba 300 000 rokov našej existencie.