Úvod Výrobcovia Samsung Samsung má šialenosť: 64 Mpx senzor pre smartfóny!

Samsung má šialenosť: 64 Mpx senzor pre smartfóny!

0

Fotoaparáty mobilných telefónov sú rok od roku čoraz dokonalejšie. Ďalšiu inováciu v tomto odvetví priniesol Samsung. Predstavil snímač obrazu pre smartfóny s doteraz vôbec najvyšším rozlíšením.

Samsung existenciu nového obrazového snímaču s vysokým, až 64 Mpx rozlíšením ohlásil formou tlačovej správy. Senzor označený ako ISOCELL Bright GW1 disponuje pixelmi s veľkosťou 0,8 μm.

Senzor samotný je väčší ako 48 Mpx snímač (1/2″), ktorý využíva napr. Redmi Note 7Honor View20 a ďalšie zariadenia. Má veľkosť 1/1.72″.

Pomocou technológie Tetracell sa zlúčia informácie zo štyroch pixelov do jedného super pixelu, vďaka čomu vznikne fotografia s maximálnym rozlíšením 16 Mpx. Takýmto spôsobom by sa mala docieliť vyššia obrazová kvalita a zároveň pokles neželaného šumu.

64 mpx
Obrazový snímač ISOCELL Bright

Výrobca vyzdvihuje HDR snímanie v reálnom čase s dynamickým rozsahom 100 dB. Bežné snímače obrazu podľa neho disponujú dynamickým rozsahom 60 dB, zatiaľ čo ľudské oko približne 120 dB.

V rámci videa bude ISOCELL Bright GW1 schopný zachytiť zábery v FHD rozlíšení pri snímkovaní 480 FPS. Samsung okrem toho ohlásil aj ISOCELL Bright GM-2 – snímač obrazu rovnakej kategórie, no s nižším 48 Mpx rozlíšením.

Hromadná výroba nových komponentov bude spustená v druhej polovici roka. Koncom 2019 tak zrejme spoznáme prvé smartfóny so 64 Mpx fotoaparátom. Príchod zariadení s takýmto fotoaparátom začiatkom marca očakával Judd Heape – jeden z hlavných predstaviteľov spoločnosti Qualcomm. 

Hovoril dokonca o 100 Mpx snímačoch obrazu pre fotoaparáty mobilných telefónov. Ako správne poznamenal, existuje viacero spôsobov, ako dosiahnuť lepšiu kvalitu obrazu. Osobne skôr dáva prednosť väčším pixelom pred väčším počtom pixelov.

To, či budú stáť 64 Mpx fotoaparáty za to, sa dozvieme až koncom roka.