Úvod Konkurencia BlackBerry BlackBerry žaluje technologických obrov Facebook, Instagram a WhatsApp

BlackBerry žaluje technologických obrov Facebook, Instagram a WhatsApp

0

Spoločnosť BlackBerry Ltd. podala na amerických súdoch žalobu proti technologickým platformám Facebook, Instagram a WhatsApp. Predstavitelia spoločnosti BlackBerry sa domnievajú, že technologickí obri porušili jej patenty. 

BlackBerry Ltd. je pôvodnou spoločnosťou BlackBerry, ktorá sa rozhodla svoje podnikanie zamerať výhradne na softvérové riešenia. Smartfóny BlackBerry ako hardvér vyrába spoločnosť TCL, ktorá licenciou na značku BlackBerry disponuje.

Predmetom žaloby o ochrane duševného vlastníctva je komunikačný nástroj BlackBerry Messenger. V žalobe, ktorá má 117 strán, spoločnosť BlackBerry požaduje finančnú kompenzáciu za porušenie patentov.

Platformy Facebook, Instagram a WhatsApp patria takpovediac pod jednu strechu, keďže ich vlastní samotná spoločnosť Facebook.

BlackBerry KEYone
Hardvérová klávesnica BlackBerry je stále považovaná za najlepšiu.

BlackBerry obviňuje technologické platformy z toho, že pri vytváraní mobilných aplikácií pre odosielanie správ využili jej inovácie, a to hlavne v bezpečnostnej oblasti a v oblasti užívateľského prostredia.

BlackBerry považuje svoje argumenty za silné a podľa spoločnosti je jej povinnosťou pristúpiť k opravným prostriedkom. Zároveň ale vyjadrila rešpekt k spoločnosti Facebook. Ideálne riešenie vidí dotknutá strana v spolupráci s technologickými platformami.

Facebook to ale vidí inak. Zástupca právnikov Paul Grewal povedal, že majú v úmysle bojovať. Podľa neho momentálne úsilie spoločnosti BlackBerry odzrkadľuje jej súčasný stav v komunikačnom biznise. Sama sa nesnaží inovovať a tak chce zdaniť inovácie ostatných, myslí si zástupca.

Smartfóny BlackBerry

Čo sa týka značky BlackBerry ako hardvéru, vlani si veľký predajný úspech nepripísala. Za celý rok 2017 sa predalo len asi 850 000 kusov smartfónov BlackBerry. Predbehla ich tak aj obnovená Nokia, ktorá len v poslednom štvrťroku predala 4,4 miliónov kusov smartfónov.

Presné informácie o prípadnom novom smartfóne zatiaľ neexistujú. Objavil sa iba náhľad na zariadenie BlackBerry Ghost, ktoré má nasledovať súčasný trend štíhlych rámikov a obrazoviek s užším pomerom strán.

Viac informácií nájdete v predošlom článku.