Úvod Novinky Android Google predstavil Android Oreo Go edíciu: Špeciálnu verziu pre low-end smartfóny

Google predstavil Android Oreo Go edíciu: Špeciálnu verziu pre low-end smartfóny

Špeciálny Android pre zariadenia s menej než 1 GB RAM.

0

Ak si ešte v máji pozeral tohtoročný Google I/O, možno si spomínaš, že výrobca prisľúbil, že predstaví verziu Androidu špeciálne vyrobenú pre low-end zariadenia. A tak sa aj stalo. Android Go (Oreo edition) je oddnes dostupná pre výrobcov smartfónov a vývojárov aplikácií.

Celá myšlienka Android Go je celkom jednoduchá. Je to verzia Android Oreo, ktorá je optimalizovaná pre smartfóny s 512 MB alebo 1 GB RAM. Ak sa v telefónoch neorientuješ, TOP modely majú niekoľkonásobne viac RAM. Taký Pixel 2 od Google má 4 GB RAM a Samsung Galaxy Note 8 či Huawei Mate 10 Pro dokonca 6 GB.

Vytvoriť rovnaký operačný systém pre takéto výkonové spektrum nie je nič jednoduché. Google tvrdí, že sa im to podarilo. Výrobcovia si podľa slov softvérového giganta môžu navoliť funkcie, ktoré chcú do Android Go zahrnúť.

Špeciálne Google aplikácie

V zariadení sa tak objaví len niekoľko Google aplikácií, ako napríklad hlavná Google aplikácia, Google asistent, mapy, Gmail a podobne. Niektoré aplikácie, ako napríklad YouTube Go, majú špeciálne funkcie, ako sťahovanie videí pre neskoršie pozeranie v režime offline. Zjednodušený operačný systém a orezané aplikácie podľa Google môžu ušetriť až polovicu úložiska, ktoré zaberá čerstvá inštalácia Androidu na novom smartfóne.

Google do Android Go zahrnul aj vylepšenia „výkonu a úložiska“. Možno si hovoríte, že niečo takéto by malo byť na každom smartfóne. Nemusí to však byť celkom pravda. Znížením celkovej veľkosti aplikácie totiž môže dochádzať (okrem iného) k jej pomalšiemu spúšťaniu či iným obmedzeniam. Na telefónoch, ktoré nemajú dostatok úložiska ide však o kompromis, ktorý sa oplatí.

Veľkosti aplikácií v Android Go v porovnaní s klasickým Androidom

Šetrenie dát

Android Go zároveň ponúkne predinštalované riešenie šetrenia dát. Taký Google Chrome si napríklad každú stránku vypýta priamo z Google servera, ktorý ju najskôr optimalizuje, čím koncový používateľ ušetrí drahocenné megabajty. Chýbať nebude ani nová aplikácia Datally, ktorá dáva pozor na to, ktoré aplikácie používajú najviac dát. O Datally si môžeš prečítať v samostatnom článku.

Android Go a Android One pritom nie sú rovnaké. Ani zďaleka. Pri Android One Google rokuje priamo s výrobcami zariadení, s ktorými sa dohodne, aké funkcie do telefónu pridajú a čo tam ostane z ich vlastnej tvorby. Je to akýsi „Nexus“ pre low-end modely.

Dostupný pre všetkých výrobcov vrámci AOSP

Android Go bude dostupný pre všetkých výrobcov. Google s nimi nemusí rokovať a ani im radiť, čo tam majú nechať a čo nie. Android Go spadá pod Android Open Source Project.

Nová verzia Androidu bude s najväčšou pravdepodobnosťou najskôr dostupná v Indii, na ktorú sa softvérový gigant zameriava už dlhší čas. Novinka je dostupná spolu s Android 8.1 Oreo (plná verzia), ktorú si majitelia Pixelov môžu stiahnuť už dnes.