Úvod Novinky Android Google predstavil Android Go. Operačný systém, ktorému bude stačiť menej ako 1...

Google predstavil Android Go. Operačný systém, ktorému bude stačiť menej ako 1 GB RAM

0

Ak ste niekedy používali surový low-end smartfón s operačným systémom Android, s bezproblémovým používaním ste si zrejme nepotykali. 

Práve na tieto zariadenia cieli nový operačný systém Android Go, ktorý Google predstavil v rámci konferencie Google I/O.

Android Go je výrazne odľahčená verzia operačného systému Android O. Je optimalizovaná tak, aby zabezpečila plnohodnotné používanie smartfónov aj so silne podpriemernou špecifikáciou.

Google okrem toho tiež optimalizuje svoje hlavné aplikácie. Uvedie ich odľahčené verzie, ktoré budú prívetivé k spotrebe dát a pamätiam zariadenia.

Napríklad prehliadač Chrome bude primárne prednastavený do režimu úspory dát. Priamo v prehliadači pribudne grafika informujúca o spotrebovaných dátach.

Android Go

Obchod Google Play vám zároveň ponúkne odľahčené aplikácie, ktoré budú priamo optimalizované pre zariadenia s OS Android Go. Z kritérií spomenieme ich veľkosť, ktorá bude nižšia ako 10 MB, zaváži šetrnosť k batérii alebo offline funkcionalita.

Stále si však budete vedieť stiahnuť akýkoľvek iný obsah, teda aj bežné objemnejšie appky.

Nová bude aplikácia YouTube Go. Video obsah hýbe digitálnym svetom a na low-end zariadeniach nesmie chýbať. YouTube Go uľahčí sťahovanie videí a ich následné prezeranie v režime bez pripojenia.

YouTube Go vám ukáže, koľko dát miniete pri konkrétnom nastavení kvality prehrávania. Okrem toho pribudne funkcia P2P zdieľania, ktorá vám nespotrebuje žiadne dáta.

Android Go

Google uviedol, že OS Android Go bude predinštalovaný na každom zariadení, ktoré bude mať kapacitu operačnej pamäte 1 GB alebo menšiu.

OS Android je vo všeobecnosti najpopulárnejším mobilným operačným systémom na svete. Nie v každej časti sveta si ale používatelia môžu dovoliť kúpiť výkonnejší smartfón.

Low end smartfóny sú lacné a v kombinácii s optimalizovaným OS a aplikáciami ich bude možné používať komfortne a pohodlne.

Každá nová verzia operačného systému Android, ktorá bude v budúcnosti predstavená, príde aj s verziou Android Go.

Aké obmedzenia Android Go ponúkne v porovnaní s bežnou verziou OS a či si ho bude možné nainštalovať aj manuálne momentálne nevieme. Všetky háčiky odhalia až prvé testovania a reálne skúsenosti používateľov.