Úvod Zariadenia Smartfón otca Androidu je prepadákom. Essential Phone si kúpilo žalostne málo zákazníkov

Smartfón otca Androidu je prepadákom. Essential Phone si kúpilo žalostne málo zákazníkov

4
essential-phone

Ani zvučné meno, ani high-end parametre a ani exotické materiály, akými sú titán a keramika vám nemusia stačiť k úspechu. Obzvlášť, ak bojujete v segmente s extrémne silnou konkurenciou.

Analytická spoločnosť BayStreet Research sleduje distribúcie smartfónov na americkom trhu, pričom vyhodnotila, koľko smartfónov Essential Phone poputovalo k zákazníkom.

Zistila, že za posledných niekoľko týždňov sa predalo iba asi 5000 kusov smartfónov Essential Phone. Pochopiteľne, spoločnosť je na trhu nová a bojovať s ostrieľanými hráčmi ako Samsung alebo Apple nie je ľahké, ak vôbec možné.

Napriek tomu je počet predaných smartfónov veľmi nízky. Samsung a Apple dokážu predať za pár týždňov niekoľko miliónov inteligentných mobilných telefónov.

Essential Phone
Essential Phone © The Verge

Essential Phone sa v zámorí predáva za 699 dolárov a rozumie si s kapacitami všetkých tamojších operátorov, menovite AT&T, Verizon, T-Mobile a Sprint. Operátor Sprint je exkluzívnym partnerom výrobcu, vďaka ktorému si je možné kúpiť Essential Phone takpovediac na splátky s výhodnejšou cenou.

Za smartfónom a rovnomennou spoločnosťou, ktorá ho vyprodukovala, stojí jeden zo zakladateľov operačného systému Android Andy Rubin. Podľa predstaviteľa serveru Bloomberg bola jeho spoločnosť ocenená na 1,2 miliardy dolárov. Investori tak asi z chabých predajov nadšení nebudú.

Výnimočné materiály ako titán a keramika, z ktorých je smartfón vyhotovený, boli vo všeobecnosti chválené. Kritika ale smerovala na nie príliš dokonale optimalizovaný výkon a nevýrazný fotoaparát. Experti z iFixit zhodnotili, že Essential Phone je prakticky nemožné opraviť.

Essential Phone
Essential Phone © The Verge

Na smartfóne tiež nájdeme magnetický konektor, pomocou ktorého môžeme pripojiť rôzne príslušenstvo. Rôzne je silné slovo, keďže je zatiaľ k dispozícii iba 360-stupňová kamera. Konkurenčný koncept MotoMods je na tom oveľa lepšie, keďže môžete siahnuť hneď po viacerých druhoch príslušenstva.

Essential Phone sa po predstavení javil ako veľmi zaujímavý a stále si myslíme, že je. Flintu do žita by sme nehádzali. Aj také čínske Xiaomi začínalo pred pár rokmi niekde za rohom v Pekingu.

Momentálne má na konte napríklad jeden milión predaných smartfónov iba za krátke dva dni, čo sa mu podarilo na indickom trhu v rámci tzv. festivalu zliav predajcov Amazon a Flipkart.

Predaje smartfónu Essential Phone ešte môže vylepšiť blížiace sa vianočné obdobie, počas ktorého sa spotrebná elektronika vo všeobecnosti predáva asi najlepšie.