Úvod Nokia Nokia 8 NOKIA 8 oficiálne: ZEISS optika, čistý Android a férová cena

NOKIA 8 oficiálne: ZEISS optika, čistý Android a férová cena

4
Nokia 8

Vlajková loď reštartovanej značky Nokia sa stala predmetom niekoľkotýždňových dohadov, ktoré postupne odkrývali jej vlastnosti. Už sa na ne nemusíme spoliehať. Nokia 8 je oficiálne vonku a je takáto.

Nokia 8 by sa dala označiť za konzervatívnu vlajkovú loď, ktorá cenovo nestrieľa do najvyšších priečok. Tak ako hovorili dohady, po dizajnovej stránke sa Nokia 8 drží zaužívaných proporcií nižšie radených súrodencov.

Klasický kváder je vyrobený z kovu (hliník série 6000), po bokoch badať mierne zaoblenie 2.D skla a zaoblené sú aj boky zadnej strany. Smartfón sa bude určite dobre držať v ruke. Rezať do dlaní by nemalo nič (hrúbka 7,9 mm).

Predná strana je nevýnimočná. Hrubšie horizontálne orámovania ozvláštňuje logo Nokia, hardvérové tlačidlo pod displejom so snímačom odtlačkov a dva kapacitné ovládače. Zadná strana je na tom podobne, aj keď jedinečnejšie.

Nokiu 8 ľahko spoznáte práve podľa zadnej strany. Výraznejší vertikálny segment, v ktorom si našiel miesto duálny fotoaparát, vylepšuje označenie prémiovej značky ZEISS. Opäť nechýba hrdé logo Nokia. S nepriaznivými podmienkami sa vysporiada ľahšia odolnosť IP54.

Nokia 8

Parametre

5,3″ uhlopriečka sa javí ako ideálna a vyhovie väčšine. Celkovému rozmeru zariadenia (151,5 x 73,7 mm) iba pridáva vyššie spomínaná väčšia brada a čelo. Pri takto veľkej uhlopriečke sa QHD 1440p rozlíšenie postará o nevídane jemné vykresľovanie obsahu. Panel je vyrobený IPS LCD technológiou, má jas 700 nitov a chráni ho vrstva Gorilla Glass 5. generácie.

Kompromis sa neudial ani pod kapotou. Snapdragon 835 predstavuje výkonnostný vrchol a Nokia 8 sa nemusí hanbiť ani za 4 GB kapacitu operačnej pamäte. 64 GB úložisko je vlajkovou klasikou, navýšiť ho ale môžete v rámci pamäťových kariet. Objaviť by sa mala aj verzia so 6 GB RAM a 128 GB pamäťou.

Carl Zeiss by logo svojej spoločnosti nedovolil umiestniť na podpriemerný fotoaparát. Duálna jednotka pracuje s 2 x 13 Mpx rozlíšeniami. Jeden snímač vyhotoví farebné fotografie (optická stabilizácia), druhý čiernobiele. Veľkosť jednotlivých pixelov je 1,12μm a veľkosť clony f/2.0.

Nokia 8

Vybrať si môžeme aj samostatné snímanie v čiernobielom režime. O ostrenie sa postará laser, v noci pomôže dvoj tónový LED blesk a automatický HDR režim tiež stojí za zmienku. Snáď bude pracovať promptne. Optiku pripravila spoločnosť ZEISS a nenájdeme ju v žiadnom budúcom smartfóne inej spoločnosti. Ide o exkluzívne dlhodobé partnerstvo výrobcov.

Selfie kamera a pýši rovnakým rozlíšením, rovnakou veľkosťou pixelov a aj rovnakou clonou ako duálny náprotivok. Nokia 8 dokáže spracovať video z oboch kamier, ktoré snímajú súčasne. Nokia túto funkcionalitu nazvala Dual-Sight a obsah môžete rovno zdieľať na YouTube alebo Facebook.

Nokia spolupracovala so spoločnosťou Google na hlbšej integrácii aplikácie Google Fotky. Tento nástroj tak bude natívnou, či presnejšie predvolenou aplikáciou galérie.

Neoficiálnym dohadom a špekuláciám sa vyhýbala kapacita batérie. Vzhľadom na túto situáciu sa ponúkalo tušenie, že akumulátor nebude mať zrovna veľkú kapacitu, ktorá by stála za chválu. Ťažko povedať. 3090 mAh (USB typ C) dych nevyrazí, ide ale o pomerne bežnú hodnotu.

nokia 8

Dôležitá je samozrejme výdrž na jedno nabitie, ktorá by nemala byť zlá. Výrobca totižto použil, tak ako pri skôr predstavených modeloch, čistú podobu operačného systému Android. Optimalizácia, rýchly a stabilných chod, a nesmierne promptné aktualizácie sú niečo, čo stojí za uváženie. Prítomný je Android vo verzii 7.1 a aktualizácia na verziu 8.0 je samozrejmá.

Ak máte radi funkcie navyše a svojské grafické prevedenie užívateľských prostredí, musíte sa poobzerať inde. Alebo použiť alternatívny launcher. Užívateľský zážitok v Nexus/Pixel štýle je ale žiadaný.

Drobným prekvapením je zvuk. Spoločnosť OZO, divízia Nokie, vytvorila technológiu pre priestorový 360-stupňový záznam zvuku. Pre lepšiu predstavu, kvalita zvuku má predstavovať niečo ako 4K rozlíšenie pri videu.

Cena a dostupnosť

Nokia 8 sa objaví na (európskom) trhu v začiatkoch mesiaca september s cenou 599 eur. Osobným preferenciám vyhovie modré, strieborné alebo tzv. medené farebné prevedenie. K dispozícii bude aj tmavý odtieň.

Ako na vás Nokia 8 pôsobí? Má podľa vás šancu na úspech?

Nokia 8 – prvé (nezáživné) promo video