Úvod Výrobcovia Google Google je v balíku. Materská spoločnosť Alphabet zverejnila tržby za 2. štvrťrok...

Google je v balíku. Materská spoločnosť Alphabet zverejnila tržby za 2. štvrťrok 2017

0
Sundar Pichai - riaditeľ spoločnosti Google a člen predstavenstva materskej firmy Alphabet

Spoločnosť Google prešla v roku 2015 veľkou reorganizáciou, výsledkom ktorej bol nový riaditeľ spoločnosti Google, Sundar Pichai, a nová materská spoločnosť Alphabet, pod ktorú Google spadá.

Spoločnosť Alphabet aktuálne zverejnila príjmy spoločnosti Google, ktoré sú viac ako pozitívne. Digitálny trh neohrozene rastie, čo môžeme vidieť aj na tržbách internetového giganta.

V druhom štvrťroku 2017 utŕžil sumu 26 miliárd dolárov, čo predstavuje 21-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

Po odpočítaní všetkých potrebných náležitostí spoločnosti zostane čistý príjem vo výške 3,5 miliardy dolárov. Tento príjem mohol byť vyšší. Google ale musel/musí uhradiť pokutu vo výške 2,7 miliardy dolárov (2,42 mld. eur), ktorú vyfasoval od Európskej komisie (viac info TU).

Gro tržieb tvorila reklamná činnosť, ktorá zaznamenala 18-percentný nárast a priniesla 22,7 miliardy dolárov. Tzv. platené kliknutia si polepšili nárastom o 52 percent.

tržby

Spoločnosť Alphabet nie je iba o ziskoch. Google Fiber, Nest a ďalšie dcérske spoločnosti zaznamenali stratu vo výške 772 miliónov dolárov. S nadhľadom sa ale dá hovoriť o úspechu aj v tomto prípade.

Strata totižto poklesla z 855 miliónov dolárov, ktorú spomínané dcérske spoločnosti dosiahli v druhom štvrťroku 2016.

Nový člen predstavenstva

Sundar Pichai (na tit. fotografii) pokračuje v hviezdnej kariére. Ako sme hovorili v úvode, v roku 2015 sa stal riaditeľom spoločnosti Google.

Google pod jeho vedením napreduje, čo sa podpísalo pod kariérny rast. Sundar Pichai sa stal čerstvým členom predstavenstva materskej spoločnosti Alphabet.

Sundar je zodpovedný za vývoj produktov spoločnosti Google a jej celkovú technologickú stratégiu.