Spoluzakladateľ spoločnosti Google, Larry Page na svojom blogu oznámil veľkú reštrukturalizáciu spoločnosti samotnej a zároveň predstavil nového riaditeľa tejto spoločnosti.

Tým sa stáva Sundar Pichai, ktorý doteraz šéfoval Androidu a Chrome, Google sa po novom stáva dcérskou firmou spoločnosti Alphabet Inc., ktorú založili pôvodný zakladatelia Google, Larry Page a Sergey Brin.

Page a Brin tak budú naďalej dohliadať na Google z pozície riaditeľa a prezidenta Alphabet Inc., zároveň dôjde k lepšej vnútrofiremnej organizácii.

Sundar Pichai, nový generálny riaditeľ Google
Sundar Pichai, nový generálny riaditeľ Google

Sundar Pichai bude ako šéf Google riadiť projekty ako Android, vyhľadávanie, Chrome, reklamný biznis ale aj aplikácie, obchod Google Play, mapy a podobne.

Alphabet Inc. bude zase zastrešovať projekty a spoločnosti pôvodne pridružené ku Google, ako je napríklad stredisko vývoja Google X, Calio, Wings, a pod, pričom Alphabet Inc. bude mať na starosti aj financovanie.

Akcie Google boli zároveň prevedené na Alphabet Inc., a ich hodnota po transakcii stúpla o štyri percentuálne body.

Dá sa povedať, že predstavitelia jednej z najpokrokovejších technologických spoločností sveta oddelili „tradičné“ produkty Google od tých ambicióznych, ako sú autonómne autá, vývoj nových technológií, globálny internet prostredníctvom výškových balónov a pod.

V rámci novej organizácie tak bude mať každý projekt kvázi nové vedenie či riaditeľa a bude tak efektívnejšie samotné riadenie, financovanie či dohľad nad často komplikovanými riešeniami.