Úvod Novinky Aktuálne Google dostal v EÚ rekordnú pokutu. Ide o miliardy eur!

Google dostal v EÚ rekordnú pokutu. Ide o miliardy eur!

6
Sergey Brin - jeden zo zakladateľov spoločnosti Google © Business Insider
Pre niekoľkými dňami sme vás informovali, že spoločnosti Google hrozí enormná pokuta zo strany Európskej komisie. Európske autority sa domnievali, že Google zneužíva dominantné postavenie na trhu. 

Verdikt oficiálne padol a rozhodnutie už je verejne známe. Spoločnosť Google je podľa komisie vinná a neminie ju pokuta. Tá je ešte väčšia, ako sa predpokladalo.

Európska komisia udelila spoločnosti Google pokutu v extrémnej výške 2,42 miliardy eur. Pôvodne sa hovorilo o sume 1 miliardy eur.

Brusel tvrdí, že Google manipuloval s výsledkami vyhľadávania vo svoj prospech. Predmetná bola služba, ktorá umožňovala používateľom porovnávať ceny rôznych produktov. Vyhľadávanie malo uprednostňovať službu Google Shopping pred konkurenciou.

Európske regulačné orgány dali spoločnosti Google 90-dňové ultimátum, počas ktorého musí nekalé praktiky zastaviť. Ak tak neučiní, môže obdržať ďalšiu pokutu, až do výšky 5-tich percent z priemerného celosvetového denného obratu materskej spoločnosti Alphabet.

© europa.eu

Komisárka Margrethe Vestagerová uznáva, že spoločnosť Google priniesla na trh mnohé inovatívne služby a produkty, ktoré zmenili náš život. Uprednostňovanie vlastnej služby pre porovnávanie cien produktov ale podľa nej porušuje pravidlá spravodlivej hospodárskej súťaže.

Európskym spotrebiteľom tak internetový gigant odoprel prístup k skutočným výsledkom vyhľadávania, ktoré by predostreli relevantné porovnávania cien.

Spoločnosť Google nesúhlasí so závermi európskych regulačných úradov. Výsledky vyhľadávania ponúka takým spôsobom, aby užívatelia našli to čo chcú, a to čo najrýchlejšie a najjednoduchšie.

Konečný verdikt padol po siedmich rokoch vyšetrovania. Google môže rozhodnutie preskúmať a následne sa voči nemu odvolať.