Úvod Apple iPhone Majitelia iPhone sú zhrození: Apple zbiera informácie o ich kontaktoch a zdieľa...

Majitelia iPhone sú zhrození: Apple zbiera informácie o ich kontaktoch a zdieľa ich s vládou

23

Ak máte, alebo si chcete kúpiť iPhone, mali by ste si prečítať tento článok. Na povrch totiž vyplávala informácia týkajúca sa zdieľania kontaktov v populárnej aplikácii iMessage od Apple.

Podľa dostupných informácií majú byť správy poslané v tejto aplikácii šifrované, čo však neplatí o vašich kontaktoch. Vždy, keď niekomu idete napísať a zadáte jeho číslo, Apple zozálohuje všetky vaše kontakty a je pripravený ich zdieľať s vládou, resp. príslušnými orgnánmi.

O kauze informoval Sam Biddle z webu The Intercept, ktorý ďalej podotýka, že Apple okrem telefónneho čísla zálohuje aj IP adresu všetkých iMessage kontaktov. Aplikácia sa spája s Apple servermi, aby zistila či má správu poslať cez iMessage alebo ako SMS. Počas tejto výmeny informácií Apple nenápadne zoskenuje a posťahuje všetky vaše kontakty. V logu sa okrem toho nachádza aj čas a dátum, kedy ste správu posielali alebo len chceli poslať, ako aj vaša IP adresa. Logy Apple skladuje po dobu 30 dní, pričom poskytnúť ich môže príslušným orgánom, ak im prinesú rozhodnutie súdu.

Konverzácie sú súkromné, to, komu píšete vôbec

Rozhodne nejde o novú praktiku. Podobne k informáciám pristupujú aj iné spoločnosti. Je ale dobré vedieť, že síce sú správy šifrované a nedá sa k ním prebojovať, kontakty, resp. koho kontaktujete súkromné v žiadnom prípade nie je. Ak by ste si chceli prečítať celú správu z webu The Intercept, kliknite na tento odkaz.