Úvod Apple iPhone 9 vlastností, ktoré iPhone 7 a Apple Watch 2 ukradli Android zariadeniam

9 vlastností, ktoré iPhone 7 a Apple Watch 2 ukradli Android zariadeniam

18

Tak je to konečne von. Najväčšia konkurencia pre Android smartfóny prichádza s niekoľkými vylepšeniami, ktoré už Apple tak, ako býva zvykom opísal priam magickými slovami. Poniektorí by si dokonca mohli myslieť, že novinky v iPhone 7 a 7 Plus sú v mobilnom svete nové. Na pravdu sa pozreli v redakcii Phandroid.

Tak, ako to už však býva zvykom, veľakrát sa stáva, že to nie je celkom pravda a že Apple už niekto predbehol. Inak tomu nie je ani v prípade iPhone 7, resp. 7 Plus. Poďme sa pozrieť na to, ktoré funkcie sa už dávnejšie objavili v Android zariadeniach.

LG V20

1. Duálny fotoaparát na iPhone 7 Plus

Duálny fotoaparát na 7 Plus nie je nič nové. S prvým takýmto kúskom prišlo HTC, neskôr sa do podobnej technológie pustil aj LG a Huawei. Ich zariadenia využívajú duálny fotoaparát na rôzne účely. Huawei nimi napríklad vylepšuje farbu.

V prípade iPhone 7 Plus sa Apple rozhodol využiť dva 12 Mpx senzory (jeden klasický, jeden telefoto pri objekty, ktoré sú vzdialenejšie). Vďaka tomu môžete využiť optický zoom bez straty kvality, ako aj pekné efekty pri fotení portrétov ľudí. O tom však píšeme nižšie.

HTC One M8
HTC One M8

2. Efekt Bokeh (rozostrenie pozadia)

Bokeh je termín, ktorý sa používa pre efekt rozostrenia pozadia, teda vtedy, keď je vami snímaný objekt zaostrený a všetko za ním rozmazané. Väčšinou je na tento efekt potrebný dostatočne „rýchly“ fotoaparát s clonou, ktorá sa pohybuje v rozmedzí od f/1.2 do f/2.8. Pri drahších fotoaparátoch postačuje aj pomalší objektív.

Na smartfónoch to bolo vďaka širokouhlým objektívom relatívne ťažké dosiahnuť. Podarilo sa to až vďaka duálnemu fotoaparátu, do ktorého ako prvý väčšiu sumu vrazil HTC s ich modelom One M8. Ich implementácia však nebola najideálnejšia. Efekt rozostrenia ste museli nastaviť až po odfotení záberu a aj to nefungovalo vždy úplne najideálnejšie. Je preto možné, že Apple si bude stáť za svojim a bude tvrdiť, že toto dokázali poriadne ako prví.

apple-fotoaparat bokeh

Podobnú funkciu vo svojej aplikácii ponúka aj Google, no ich implementácia je založená čisto na softvéri. Apple, na druhú stranu, kombinuje softvér s optickými vlastnosťami samotných objektívov. Výsledky, musíme uznať, sú fenomenálne.

Android smartfóny to teda nedotiahli do úplného konca, no ukázali, že ľuďom sa takýto efekt páči. Klobúk dole pred Apple za tak krásnu implementáciu.

s7-voda

3. Odolnosť voči vode s certifikáciou IPX7

Súboj medzi Samsungom a Apple sa nám pekne ukázal aj v odolnosti voči živlom prírody, konkrétnejšie voči vode a prachu. Nový iPhone 7 je vďaka certifikácii IP67 odolný voči vode (až na 30 minút v hĺbke 1 metra). Na Samsung to však ešte nemá. Juhokórejským technikom sa podarilo prísť so zabezpečením, ktoré S7, S7 edge a Note 7 umožňuje ostať pod 1,5 metrovou hĺbkou vody až po dobu 1 hodiny.

moto-z-jack

4. Zbohom 3,5mm jack

Dobre, toto možno nie je funkcia. Namiesto toho je to pravý opak – jej chýbanie, resp. nedostatok. Tak či tak, Apple nie je prvou spoločnosťou, ktorá sa rozhodla pre takýto prístup ku zvuku. Nevravíme, že ide o úplne najšťastnejšie rozhodnutie, u nás v redakcii sme jednohlasne proti nemu. Prvé telefóny, ktoré prišli už bez 3,5mm výstupu pre staré dobré slúchadlá však pochádzali z rúk Motoroly a LeEco, konkrétne išlo o model Moto Z a LeEco Le Max 2.

htc-boomsound-624x294

5. Stereo reproduktory

Pri zvuku ešte ostaneme. Na veľkej obrazovke sa počas prezentácie Apple zobrazil obrázok o tom, ako nový iPhone ponúkne najlepší zvuk aj vďaka predným stereo reproduktorom. To samozrejme nie je žiadna novinka. Podobne usporiadané reproduktory už ponúkol HTC 10, Nexus 5X a Nexus 6P.

Revolúcia v stereo zvuku ale začala už s príchodom Boom Sound od HTC, vtedy ešte so spoločnosťou Beats, ktorú neskôr za 3 miliardy dolárov odkúpil práve Apple.

a10

6. Štvorjadrový procesor

Veľký výkon vďaka viac jadrám? Zdá sa vám to povedomé? Aj nám! Nový procesor A10 Fusion, ktorý poháňa dvojicu noviniek od Apple je zložený z dvoch slabších a dvoch silnejších jadier, a.k.a. big.LITTLE. Štvorjadrové procesory sa v Android svete s príchodom HTC Edge objavili už v roku 2011. Samozrejme, výkon sa nepočíta na počet ale na výkon jednotlivých jadier. Android ale v spomínanom počte predbehol Apple o slušných 5 rokov.

iwork

7. Spolupráca v reálnom čase v aplikácii iWork

Počas prezentácie to vyzeralo naozaj skvele. Spolupráca študentov v reálnom čase s ich učiteľkou. Kde sme to už len videli? Už vieme, na Google Drive pred 4 rokmi. Zmeny, ktoré v dokumente spravíte vy sa okamžite ukážu aj vašim kolegom.

casio

8. Odolnosť voči vode v hodinkách

Zatiaľ čo prvá verzia Apple Watch ponúka akú takú odolnosť voči vode a prachu, až druhá verzia, resp. séria ako ich Apple nazýva priniesla pravú vodotesnosť do 50 metrov. Z Android sféry v tomto smere môžeme spomenúť napríklad hodinky Casio WSD-F10, ktoré vodotesnosť priniesli už pred nejakým časom.

moto-360-sport

9. GPS v hodinkách

Pri hodinkách ostávame. Sledovanie vašej fitness aktivity bez smartfónu už nejaký čas nie je problém ani na Android hodinkách. Hodinky ako Moto 360 Sport túto pomyselnú hranicu prekonali ďaleko pred Apple Watch Series 2.

Čo hovoríte na iPhone 7 a hodinky Apple Watch series 2? Ohromili vás alebo ostávate aj naďalej na Androide? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!