Úvod Samsung Samsung Galaxy Note 7 POZOR: Nový Samsung Galaxy Note 7 s Gorilla Glass 5 sa poškriabe...

POZOR: Nový Samsung Galaxy Note 7 s Gorilla Glass 5 sa poškriabe takto ľahko

9

Nedávno predstavený Samsung Galaxy Note 7 je pravdepodobne najlepší Android smartfón vôbec. Zjavné to bolo už pri prvom kontakte. Čo však až také zjavné nebolo bol fakt, že sa veľmi, až príliš jednoducho poškriabe.

Ako ľahko sa poškriabe predviedol YouTuber JerryRigEverything, ktorý je známy svojimi doslova brutálnymi testami zariadení spojenými s ohýbaním, podpaľovaním a škrabaním. Note 7 síce prežil všetky testy, jeden ale vôbec nezvládol. Išlo práve o test poškriabania displeja.

Takmer všetky vlajkové lode predstavené v prvom polroku 2016 používali krycie sklo Gorilla Glass 4, ktoré ste dokázali poškriabať až pri čísle 6 na Mohsovej stupnici tvrdosti. Pre príklad si môžeme pripomenúť test Samsung Galaxy S7 edge.

Galaxy Note 7 je však prvé zariadenie, ktoré využíva nový Gorilla Glass 5, najnovšiu generáciu tvrdeného skla, ktoré má byť ešte tvrdšie, než kedykoľvek predtým. Malo by vydržať až 80 percent všetkých pádov na tvrdé plochy z výšky približne 1,6 metra. Bohužiaľ to však podľa všetkého znamená aj to, že odolnosť voči poškriabaniu už nie na takej úrovni, ako doposiaľ. Ryhy začali na skle ostávať už pri čísle 3, teda len o stupienok vyššie, než ak by bol displej prekrytý plastom.

V praxi to teda znamená, že by ste Note 7 nemali nosiť v rovnakom vrecku ako kľúče.

Keď sa pozrieme na konkurenciu, napríklad v podaní Moto Z Force, ktorý sa taktiež poškriabe už pri čísle 3, neostáva nám nič iné len ostať z Note 7 mierne sklamaný. Moto Z Force totiž ponúka displej, ktorý je úplne nerozbitný, nie len pri 80 percentách času, ako v prípade Note 7.

Displej odolný voči roztriešteniu je však v našom rebríčku dôležitých vlastností telefónu umiestnený nad odolnosťou poškriabania. Ak si teda kúpite Note 7, porozmýšľajte aj nad ďalšou vrstvou krycieho skla, v tomto prípade sa to oplatí.