Úvod Výrobcovia Huawei Kirin 950 od Huawei oficiálne: architektúra big.LITTLE a obrovský výkon

Kirin 950 od Huawei oficiálne: architektúra big.LITTLE a obrovský výkon

1

Huawei konečne predstavil svoj vlastný, high-end čipset, Kirin 950. O jeho existencii sme už nejaký ten čas vedeli a to hlavne vďaka benchmarkom z aplikácie GFXBench. V nej sa taktiež potvrdilo, že novinka od Huawei ponúkne jadrá Cortex A-72.

Informovali o tom servery Phone Arena a Android Central.

Čo sme ale nečakali je to, že Kirin 950 ponúkne architektúru big.LITTLE. To znamená, že jeho osem jadier je rozdelených na dve polovice. Štyri z nich sú spomínané A-72 a nataktované až na 2.53GHz. Ich hlavnou úlohou je vysporiadať sa s náročnými aplikáciami. Zvyšné štyri jadrá sú typu A-53 a dosahujú maximálneho taktu 1.8GHz. Určené sú prevažne na ľahšie úlohy. Nechýba ani malý procesor i5, ktorý je zapnutý stále a jeho úlohou je načúvať senzorom, vďaka čomu nemusia byť zapnuté energeticky hladnejšie jadrá.

Kirin 950 bol vyrobený 16nm FinFET výrobným procesom v spoločnosti TSMC. V jeho útrobách sa taktiež nachádza grafický čipset Mali-T880MP4 a modem s podporou LTE Cat.6. Huawei pridal podporu VoLTE, ktorá sa má dostať aj na jeho staršie čipsety. Okrem toho výrobca vylepšil aj kvalitu spracovania zvuku, vďaka čomu sa môžete tešiť na vyššiu kvalitu pri telefonovaní, ako aj pri počúvaní obľúbených pesničiek.

Len dnes sme sa dozvedeli aj to, že Kirin 950 ponúkne vyšší výkon, než Exynos 7420 od Samsungu. Čipset od Huawei totiž v teste jedného jadra dosiahol 1710 bodov, zatiaľ čo v teste, ktorý testuje výkon všetkých jadier dosiahol 6245 bodov. Exynos 7420, ktorý poháňa Galaxy S6, S6 edge a S6 edge+ dosiahol 1486, resp. 4970 bodov.

Prvým zariadením, ktoré ponúkne nový Kirin 950 by mal byť Huawei Mate 8. Predpokladá sa, že výrobca ho predstaví už 26. novembra.