Úvod Zariadenia Žiarenie z telefónov je skutočné: Tieto modely majú najvyššie hodnoty! (ZOZNAM)

Žiarenie z telefónov je skutočné: Tieto modely majú najvyššie hodnoty! (ZOZNAM)

Žiarenie z telefónov je reálna vec. Výrobcovia musia spĺňať prísne limity. Tieto telefóny sa ich dotýkajú.

9

Žiarenie z telefónov nie je vymyslený fakt a aj keď zatiaľ žiadna štúdia preukázateľne nespojila žiarenie s vplyvom na zdravie ľudí, o nameraných hodnotách by ste mali vedieť, píše server TECHBYTE.

Smartfóny, ako všetky komunikačné zariadenia, emitujú žiarenie – SAR. Nie každý smartfón je však rovnaký, ako vyplýva z meraní jednotlivých výrobcov. Na smartfóny platia prísne limity, ktoré musia výrobcovia dodržať a ktoré musia uvádzať v špecifikácii jednotlivých modelov.

Čo je to SAR?

Množstvo emitovaného žiarenia je v prípade tejto štúdie založené na Specific Absorption Rate (SAR), čiže špecifickej miere absorpcie. Jednoducho povedané, zisťuje sa ňou, ako rýchlo a v akom množstve dokáže ľudské telo absorbovať rádiofrekvenčné žiarenie.

Zdroj: Hablemos Claro

 Čo vyjadruje SAR?

Väčšina fyzických vecí na Zemi vyžaruje určitú mieru elektromagnetického žiarenia. Napríklad, sporák v kuchyni vyžaruje tisíce wattov elektromagnetického žiarenia vo forme infračervených vĺn. Platí to aj o ľuďoch vo vašom okolí – každý z nás totiž vyžaruje žiarenie.

Niekoľko stoviek miliwattov, ktoré vyžaruje váš telefón na mikrovlnných frekvenciách vám teda nespôsobí žiadne vážne problémy. Dôležité je ale spomenúť, že telefóny nevyžarujú ionizujúce žiarenie, ktoré by mohlo zmeniť DNA alebo poškodiť bunky. Rádiofrekvenčné žiarenie však môže zvýšiť teplotu tkanív. Vďaka prísnej regulácii sa prehriatia nemusíte báť.

Aké sú limity SAR v EÚ?

Európska únia stanovila limit SAR na 2,0 wattu na 1 kilogram (W/kg) v priemere na 10 gramov tkaniva. Táto hranica je v súlade s usmerneniami Medzinárodnej komisie pre ochranu pred neionizujúcim žiarením (ICNIRP), ktorými sa riadia mnohé európske krajiny.

Spojené štáty sú v porovnaní s EÚ prísnejšie. Limity SAR stanovuje Federálna komisia pre komunikácie, FCC. Tá hovorí o limite 1,6 W/kg v priemere na 1 gram tkaniva.

Výrobcovia tak musia podrobne otestovať svoje smartfóny tak, aby zabezpečili dodržiavanie týchto limitov. Rovnako tak musia namerané hodnoty zverejňovať v používateľskej dokumentácii a mnohí tak robia aj na svojich weboch.

SAR testovanie
Zdroj: Environmental Health Trust

Ako sa SAR meria?

Úroveň žiarenia telefónu sa meria pomocou špecifickej miery absorpcie (SAR). SAR vyjadruje rýchlosť, akou telo absorbuje rádiofrekvenčnú energiu z telefónu. Vyjadruje sa vo wattoch na kilogram (W/kg) a meria sa za štandardných podmienok. Hodnota SAR udáva maximálne množstvo žiarenia, ktoré človek absorbuje pri používaní mobilného zariadenia.

Na presné zmeranie SAR sa telefón umiesti do blízkosti senzoru v tvare ľudskej hlavy alebo tela v štandardizovanom testovacom prostredí. Testovací proces zahŕňa vysielanie signálov s najvyšším výkonom vo všetkých frekvenčných pásmach telefónu. To v praxi znamená, že SAR sa meria vtedy, keď má telefón zapnutý Bluetooth, NFC, Wi-Fi, mobilnú sieť, GPS a ďalších (podľa toho, koľko z nich má telefón k dispozícii). Jednoducho, telefón ide na plné obrátky.

Testujú sa tiež rôzne polohy zariadenia a podmienky. Ako príklad uvedieme držanie telefónu pri uchu alebo nosenie vo vrecku. Zvyčajne sa uvádzajú dve hodnoty SAR – jedna pri meraní na úrovni hlavy a druhá pri meraní absorpcie celého tela pri nosení vo vrecku.

Regulačné úrady stanovujú limit SAR preto, aby sa zabezpečilo, že telefóny spĺňajú bezpečnostné normy. Výrobcovia sú povinní zverejňovať hodnoty SAR pre jednotlivé zariadenia, aby sa spotrebitelia mohli informovane rozhodnúť o možnom vystavení rádiofrekvenčnej energii, resp. o jej miere.

Napriek tomu, že SAR poskytuje informácie o miere absorpcie energie, nezaoberá sa možnými dlhodobými účinkami a ani kumulatívnou expozíciou.

Ktoré telefóny majú najvyššie hodnoty SAR?

Telefónov je na trhu obrovské množstvo. Vybrali sme 10 z tých, pri ktorých boli namerané najvyššie hodnoty SAR a ktoré sa bežne predávajú na Slovensku. Podotkneme, že všetky spĺňajú podmienky EÚ.

Model telefónuHodnota SAR (hlava)Hodnota SAR (telo)
Motorola edge1,79 W/kg1,68 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)
Telekom T Phone Pro1,76 W/kg1,87 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)
ASUS ROG Phone 6D1,58 W/kg1,57 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)
ASUS ZenFone 61,57 W/kg0,98 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)
ASUS ZenFone 91,56 W/kg1,29 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)
OnePlus 6T1,55 W/kg1,27 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)
ASUS ROG Phone 6 + Pro1,54 W/kg1,59 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)
Samsung Galaxy A23 5G1,49 W/kg1,25 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)
ASUS ROG Phone 8 + Pro1,44 W/kg1,49 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)
Samsung Galaxy Z Fold41,30 W/kg1,51 W/kg (vo vzdialenosti 0,50 cm)

Ak by ste si chceli nájsť hodnoty pre svoj telefón, ktorý nie je v tabuľke, odporúčame databázu nemeckého federálneho úradu pre ochranu pred žiarením.

V prípade, že vo vrecku nosíte telefón spoločnosti Samsung, nájsť hodnoty SAR je ešte jednoduchšie. Stačí zamieriť na ich vlastný web.