Narušená biodiverzita, nadmerné množstvo oxidu uhličitého v atmosfére alebo suché obdobia a povodne. To sú najhoršie následky odlesňovania pôdy a nelegálneho výrubu stromov.

Najviac postihnuté sú dažďové pralesy v tropických oblastiach, ktoré miznú doslova pred očami. Nedostatočný dozor, legislatíva ale aj korupcia v daných oblastiach sa podpísala hlavne pod ich nielen nešetrný, ale aj nelegálny výrub.

Organizácia Rainforest Connection bojuje proti nelegálnym výrubom a odlesňovaniu rôznymi metódami, jedna z nich je pre nás však zaujímavá.

Pre ochranu dažďových pralesov používajú staré smartfóny, a to jednoduchým spôsobom. Vo vytipovaných oblastiach umiestnia staré smartfóny napríklad na kmeň stromu a podobne, pričom ho vybavia solárnym kolektorom.

Ten nepretržite dobíja batériu, ktorá sa postará o základnú prevádzku smartfónu, v ktorom je nainštalovaná aplikácia organizácie.

Aplikácia zbiera dáta z okolia v reálnom čase, kde najdôležitejšiu úlohu zohráva mikrofón zariadenia a záznam zvukovej frekvencie. Pokiaľ aplikácia rozpozná neprirodzený hluk alebo zvuk v podobe motorovej píly, dáta odošle do centrály dozoru organizácie a tá začne konať.

Rainforest-Connection (1) Rainforest-Connection

Chápeme, že „rozhadzovať“ aktívne smartfóny po pralese nie je zrovna ekologické, ide však o veľmi lacné a efektívne riešenie pre ochranu dažďových pralesov.

Prispieť môžete starým smartfónom aj vy, stačí ho poslať na adresu, ktorú nájdete na Facebook stránke projektu alebo oficiálnom webe organizácie.