Úvod Sociálne siete Facebook Neinštalujte si tlačidlo „Nepáči sa mi to“, jedná sa o podvod!

Neinštalujte si tlačidlo „Nepáči sa mi to“, jedná sa o podvod!

2

Oficiálne správy o možnom vzniku nového tlačidla na Facebooku rozpútali vlnu podvodných činností šikovných programátorov. Tí sa na Facebooku snažia presvedčiť nič netušiacich ľudí o tom, že ak si nainštalujú ich podvodný program, sprístupní sa im tlačidlo „Nepáči sa mi to,“ resp. „Dislike“.

Nejedná sa pritom o nič nové, o podobné nachytanie sa ľudia pokúšali už dávnejšie, no Facebook tieto pokusy okamžite zablokoval.

Výzva na nainštalovanie nového tlačidla sa môže objaviť v streame informácií alebo priamo v správach. Po kliknutí na odkaz vás Facebook presmeruje na infikovaný web, ktorý má za cieľ jediné, a to získať vaše dáta a prístup k vášmu Facebook účtu. Ak sa necháte nachytať, váš účet bude využitý k ďalšiemu šíreniu tohto podvodného tlačidla. Na novú vlnu podvodného tlačidla upozornil web CSIRT a server Živě.

Mark Zuckerberg nedávno prezradil, že spoločnosť pripravuje alternatívu k tlačidlu „Páči sa mi to“ na prípade, kedy lajk jednoducho nie je vhodný, no chcete prejaviť podporu danému článku, resp. udalosti. Predpokladá sa, že nové tlačidlo má vyjadrovať súcit, ktoré má slúžiť ako lajk pre smutné udalosti.