Úvod Sociálne siete Facebook Facebook pokryje utečenecké tábory internetom úplne zadarmo, vraj to pomôže nám všetkým

Facebook pokryje utečenecké tábory internetom úplne zadarmo, vraj to pomôže nám všetkým

25

Šéf Facebooku, Mark Zuckerberg, prisľúbil, že jeho spoločnosť prinesie internetové pripojenie do utečeneckých táborov. Svoje plány predložil na včerajšom valnom zhromaždení OSN. Facebook bude spolupracovať s úradmi, aby priniesol internet tým, ktorí by sa k nemu bez pomoci spoločnosti nedostali.

Zuckerberg nazval internet tzv. „umožňovateľom ľudských práv“ a „silou pre mier.“ Server The New York Times ďalej podotkol, že pre Facebook je väčší počet pripojených ľudí veľkou výhodou. „Nie je to altruizmus,“ vyjadril sa Zuckerberg. „Keď sme pripojení, je to v prospech nás všetkých,“ obraňuje svoj postoj.

Informácie o tom kedy, ako alebo kde presne Facebook začne s pokrývaním táborov internetom Zuckerberg neprezradil. Iniciatívna Internet.org, ktorú Facebook vedie sa tomuto problému venuje už pár rokov, a tak majú viac než dostatočné skúsenosti na to, aby svoj cieľ zrealizovali.

Pre rozvojový svet je prístup k internetu podľa Zuckerberga „nevyhnutný.“ Kritici však postoj šéfa Facebooku zhadzujú, a to z dôvodu internetovej neutrality. Internet.org totiž uprednostňuje určite weby a aplikácie, čím porušuje spomínanú neutralitu. Facebook neskôr umožnil všetkým spoločnostiam využívať ich iniciatívu, pričom ich rozhodnutie nebolo založené na tom, že porušovali neutralitu, ale na tom, že sprístupnenie celého internetu v predchádzajúcich mesiacoch nebolo možné po technologickej stránke.