Úvod Novinky Auto, ktoré nebude treba tankovať: Poháňať ho bude malá jadrová elektráreň

Auto, ktoré nebude treba tankovať: Poháňať ho bude malá jadrová elektráreň

36

Každú chvíľu počúvame o nejakom prelomovom objave, vďaka ktorému už nebudeme musieť používať benzínové autá. Či už ide o elektromobily z dielne Tesla Motors, autá na vodu, rastlinný olej alebo nepredané CD-čka, všetky tieto stroje majú niečo spoločné. Aby mohli jazdiť, musíme ich niečím natankovať.

Práve preto nás veľmi zaujal koncept auta, ktoré istý čas vydrží aj bez dopĺňania paliva. Konkrétne tu hovoríme o sto rokoch.

Prekvapení? Aj my sme boli. Spoločnosť Laser Power Systems totiž prišla s riešením, ako vystrihnutým so sci-fi filmu. Do svojho pomyselného auta umiestnila malú jadrovú elektráreň. Tá produkuje teplo, ktoré ohreje vodu. Tá zas poháňa turbínu.

V žiadnom prípade však nejde o obyčajný jadrový generátor. Tie súčasné totiž ako palivo využívajú plutónium, zatiaľ čo podľa Laser Power Systems sa na to lepšie hodí tórium. To je totiž energeticky bohatšie. Konkrétne deväťdesiat krát viac ako plutónium a 20-miliónov krát viac ako uhlie. Navyše, nie je také rádioaktívne.

Na odtienenie rádioaktivity bude stačiť obyčajná hliníková fólia a ani v prípade nešťastia sa netreba obávať. Generátor totiž nežiari viac ako röntgen, ktorý používajú zubári.

Ďalšou z mnohých výhod Tória je, že jadrová reakcia nemusí byť regulovaná mechanicky. Postačí na to stará dobrá fyzika a šikovný dizajn.

Ak si v budúcnosti kúpite podobné auto, podľa všetkého v sebe bude mať osem gramov Thoria, ktoré vystačí na približne 100 rokov jazdenia. Krásna vyhliadka.

auto na Thorium (2)
auto na thoium

Samozrejme, zostaňme nohami na zemi. Niečo podobné sa ešte dlho nestane realitou. Už len samotný zdroj energie je dosť pochybný a pred vypustením podobného auta na cesty sa pravdepodobne budú musieť zmeniť zákony mnohých štátov. Taktiež, názor verejnosti na jadrovú energiu nie je zrovna ideálny. Podľa autorov konceptu sa však z Tória atómové bomby vyrábať nedajú.

Nakoniec ešte dodám, že ak raz príde na trh auto s malou jadrovou elektrárňou v kufri, malo by vyzerať presne ako to na obrázkoch. 

Zdroj: FM