Úvod Anketa HLASOVANIE: Rok 2015 vyzerá skutočne zaujímavo. Čo všetko môžeme čakať?

HLASOVANIE: Rok 2015 vyzerá skutočne zaujímavo. Čo všetko môžeme čakať?

19

Osemjadrový 64-bitový procesor Snapdragon 810, 4 GB pamäte LP-DDR4 RAM, Adreno 430, 4K displej, Android 5.0 Lollipop či LTE Cat-6. Zdá sa, že nás čaká skutočne veľmi zaujímavý rok.

Reagujem samozrejme na nové referenčné zariadenia od Qualcommu. O niekoľko mesiacov nadíde jarná sezóna vlajkových lodí a každý väčší výrobca predstaví niečo podobné. No v sexi tele, samozrejme.

Čo hovoríte na takéto vyhliadky? Prijali by ste podobné smartfóny, alebo si myslíte, že tak šialené špecifikácie sú trochu zbytočné? Faktom je, že rok 2014 nenaplnil očakávania mnohých ľudí. Od Snapdragonu 800 sme sa posunuli na Snapdragon 801 s rovnakým grafickým čipom, väčšina výrobcov ďalej používala full HD panely a nedočkali sme sa ani nejakých významnejších dizajnových zmien.

Celkom bezpečne môžeme konštatovať, že tohtoročné vlajkové lode boli iba vylepšené modely z 2013. Na druhej strane, do strednej triedy sa konečne dostali štvorjadrové procesory a viac než gigabajt RAM-ky. Stále nám však chýbal ten pocit údivu pri pohľade na najnovšie modely.

Rok 2015, našťastie, môže byť iný. Nedávno bolo neoficiálne potvrdené predstavenie Sony Xperia Z4 (a ďalších) spolu so šialenými špecifikáciami. Zdá sa, že 64-bit procesory budú po novom povinnou výbavou. Spolu s nimi nás pravdepodobne prekvapia aj obrovské množstvá pamäte RAM s označením LP-DDR4, ktorá je oproti prechádzajúcej verzii opäť o čosi rýchlejšia a zároveň úspornejšia. A čo grafika Adreno 430? Tá má vraj byť  oproti Adreno 330 až o 80% výkonnejšia. To znamená, že QHD displeje konečne pobežia bez zbytočného prehrievania a batéria nám vydrží o niekoľko minút dlhšie.

Samostatnou kategóriou sú tablety. Je celkom možné, že rok 2015 sa tu bude niesť v znamení 4K. Prvou lastovičkou je nový tablet od Qualcommu a je takmer isté, že zariadenia z triedy TabPro pôjdu v jeho šľapajach. Veď, 10.1″ QHD LCD displej už bol aj na dva roky starom Nexus 10.

Rok 2015 sa veľmi pravdepodobne bude niesť v znamení obrovského skoku vpred vo väčšine kategórií. Môžeme len dúfať, že výrobcovia zapracujú aj na batériách a namiesto žiletiek predstavia modely inšpirované smartfónom Droid Turbo (3900 mAh). Bolo by fajn, ak by konečne okrem výkonu dvojnásobne narástla aj výdrž.

[poll id=“332″]