Úvod Smartphony Dohady Zhrnutie: Všetko, čo zatiaľ vieme o Nexus 5. Nové funkcie, cena, špecifikácie,...

Zhrnutie: Všetko, čo zatiaľ vieme o Nexus 5. Nové funkcie, cena, špecifikácie, dátum vydania a ďalšie

11

Tento rok už sme videli všetko. Všetky Android vlajkové lode, od smartfónov, cez padfone-y, fonepad-y až po tablety, no i nové iPhone-y. Vlastne všetky nie, na jedno prekvapenie sa tento rok ešte stále čaká – Nexus 5. Je ceľkom prekvapivé, že ešte viac, ako mesiac pred vydaním, vieme o tomto zariadení kopu zaujímavých informácií.

nexus-51

Prvý smartfón s MEMS kamerou?

Nexus 5 by sa mohol stať uplne prvým smartfónom disponujúcim MEMS kamerou. Čo znamená táto skratka, nie je podstatné, to podstatné je, že vie zaostriť 7x rýchlejšie ako súčasné kamery a vie odfotiť viac obrázkov extrémne rýchlo. Toto rýchle snímanie umožňuje rýchlu následnosť snímkov a ak sa predmet pohybuje rýchlo, budete schopní najprv odfotiť a zaostriť až neskôr, rovnako ako na Lytro kamere.

Hovoríme mohol, pretože tieto chýry sú založené výhradne na log súboroch, ktoré spomínajú senzor IMX179 používaný, a nemáme žiadnu záruku, že sa tak stane, najmä v MEMS kamerách. Napríklad Meizu MX3 používa IMX179 senzor v spojení so štandardnou kamerou, takže nič nie je isté.

Čo sa týka čísiel, tu to máme o niečo jasnejšie. Nexus 5 by mal disponovať 8MPx kamerou s clonou nastavenou na f/2.4. Veľkosť senzoru nie je veľmi veľká a namiesto toho sa drží viac-menej na úrovni ostatných Android smartfónov, ako je SGS4 a HTC One.

nexus5fotka2

Debut Androidu 4.4 KitKat

Nexus 5 bude perfektým zariadením, ako to už je u radu Nexus zvykom, pre milovníkov čistého Androidu. Bude to prvý smartfón, na ktorom pobeží Android 4.4 KitKat a aj v nasledujúcich rokoch budú tieto zariadenia medzi prvými, ktoré dostanú nové aktualizácie.

Ale aká bude nová verzia operačného systému z dieľne Google? Nové funkcie Androidu 4.4 KitKat budú obsahovať jemne prepracovaný vzhľad, s ikonami pôsobiacimi viac plochým dojmom. Ale k najväčším zmenám by malo dôjsť „pod kapotou“. Predpokladá sa, že Google príde s obrovskou optimalizáciou a možno spraví KitKat dostupný aj pre low-endové a staršie telefóny. Spoločnosť by mohla vydať lepšie optimalizované jadro systému, takže pôjde plynulejšie aj na zariadeniach s menšou RAM

nexus5fotka1

Kompaktnejší ako Nexus 4

Dobrou správou je, že Nexus 5 bude mať z radu smartfónov Nexus najväčší displej – takmer 5″. Očakáva sa, že obraz bude ostrejší, s full HD rozlíšením a softvérovými tlačidlami na displeji.

Áno, napriek väčšiemu displeju bude Nexus 5 kompaktnejší, ako Nexus 4. Malý rozdiel vo veľkostiach je spôsobený zmenšeným rámčekom na spodnej strane smartfónu, ktorý teraz v podstate ani neexistuje. Pri pohľade na aktuálnu veľkosť Nexus 5 bude celkom „natlačený“, no bude aj viac pohodlný pre jednoručné použitie.

nexus53Drender

Špičkový hardvér – Snapdragon 800 a Adreno 330

Tento rok zas a znova nepristúpi Google na žiadne kompromisy, čo sa technických špecifikácií týka. Nexus 5 bude disponovať najnovším štvorjadrovým Snapdragon 800 procesorom, 2GB RAM a grafikou Adreno 330, čo z neho bude robiť smartfón s výkonom porovnateľným s dnešnými vlajkovými loďami ako Sony Xperia Z1 a LG G2.

Keď sa pozrieme na výkon bližšie, zistíme, že procesor bude pracovať na frekvencii 2,3GHz, a Adreno 330 sa postará o úžasné grafické výkony. Tým pádom bude Nexus 5 perfektné zariadenie na hranie hier, s ľahkosťou dosahujúce výkonu konkurencie a porážajce všetkých ostatných. Pozrite sa na výsledky Benchmarkov (vzhľadom na nedávne nepríjemné odhalenia týkajúce sa benchmarkov podotýkam, že Nexusy v benchmarkoch nepodvádzajú)

Nexus-5-in-GFXBench-running-on-Adreno-330-GPU

Bezdrôtové nabíjanie a 2300mAh batéria

Zatiaľ má Nexus 5 všetko, aby potešil tých najnáročnejších geekov. Jedinou slabinou, kde pravdepodobne nepoteší uplne všetkých, je batéria. Nexus 5 by mal prísť s 2300mAh batériou, čo nie je zrovna najlepšie, no na druhú stranu to ani nie je nič podpriemerné. Uvidíme podľa finálnej výdrže zariadenia na jedno nabitie, až potom budeme môcť s istotou povedať, či ide o malú, alebo veľkú batériu.

Dobrou správou je, že Nexus 5 sa bude držať tradície, čo začala ešte len minulý rok, a tou je bezdrôtové nabíjanie Qi štandardu. Bezdrôtové nabíjanie je pohodlný a jednoduchý spôsob, ako dodať Vášmu zariadeniu „šťavu“, bez toho, aby ste sa museli motať s otravnými káblami. Výhodou Qi štandardu je, že si môžete vybrať z rôznych nabíjačiek, ktoré tento štandard spĺňajú.

nexus-5-predstavenie-kitkat

Technické špecifikácie

  • Displej: 5″ full HD, 442 ppi (pravdepodobne 4,97″)
  • Rozmery: 131.9 mm x 68.2 mm x 8.6mm (hrúbka zatiaľ nie je potvrdená)
  • Procesor: 2.3GHz štvorjadrový Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974)
  • GPU: Adreno 330
  • RAM: 2GB
  • Vnútorná pamäť: 16GB (pravdepodobne budú aj ďalšie modely)
  • Kamera zadná: 8MPx MEMS
  • Kamera predná: 1,2MPx
  • Senzory: akcelerometer, gyroskop, magnetometer, senzor na blízkosť, svetelný senzor, barometer, orientácia
  • Batéria: 2300mAh s podporou bezdrôtového nabíjania
  • Ostatné: viacero LTE pásiem – podpora pre Verizon, AT&T, Sprint a T-Mobile; Pentaband HSPA+ (funguje po celom svete), NFC
    Nexus 7 design

Dátum vydania a cena

Dátum vydania Nexus 5 je údajne naplánovaný na posledný októbrový týždeň a telefón by mal byť dostupný takmer okamžite po oficiálnom predstavení.

Najlepšie zo všetkého je, že Google sa chystá držať extrémne nízku cenu ako pri celom rade Nexus zariadení a Nexus 5 by mal stáť „polovicu toho, čo iPhone 5s“. Pri plnej cene $650 za iPhone 5s  to vychádza tak, že cena by sa opäť mala pohybovať okolo $300.

Iba tri týždne zostávajú do vydania tohto skvelého zariadenia. Tešíte sa tak, ako sa tešíme my? Dúfajme, že Google Play sa tento rok s náporom záujemcov vysporiada lepšie ako minulý rok.