Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Najväčšia banka na Slovensku spravila veľké rozhodnutie. Poriadne si priplatíte!

POZOR: Najväčšia banka na Slovensku spravila veľké rozhodnutie. Poriadne si priplatíte!

Zmena sa týka len nových úverov, poskytnuté úvery ostávajú nemenné.

8

Inflácia a neustále zdražovanie neobišlo ani bankový sektor. Slovenská sporiteľňa, najväčšia slovenská banka, oznámila na svojom webe, že upravuje úrokové sadzby hypoték. Tie, žiaľ, výrazne porastú.

Výška úrokových sadzieb úverov na bývanie sa mení od 1. marca 2023 a týka sa všetkých fixácií. Slovenská sporiteľňa zároveň upozorňuje, že zmena sa týka len nových úverov. Tie, ktoré už boli poskytnuté, budú mať ponechané sadzby podľa toho, ako si ich klienti zafixovali.

O koľko sa úrokové sadzby zvýšia?

Najvýraznejšie zvyšovanie pocítime pri fixácii na jeden rok. Doteraz bola v tomto prípade sadzba 3,69 %, no od 1. marca sa zvýšila na 4,19 % p. a. Rovnaká výška bude aj pri 3-ročnej fixácii, zatiaľ čo doteraz bola 3,79 %.

Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Pri fixácii na 5 rokov bude úroková sadzba 4,29 % p. a. namiesto pôvodných 3,89 %. Menej výrazné zvyšovanie pocítia klienti, ktorí sa rozhodnú pre fixáciu na 10 alebo 15 rokov. Pri 10-ročnej fixácii nastane zmena z 4,29 % na 4,49 % p. a. A pri najdlhšej fixácii na 15 rokov ide o zmenu z 4,69 % na 4,89 % p. a.

Z akého dôvodu sa sadzby zvyšujú?

Prečo došlo k takýmto výrazným zmenám? „Dôvodom zmeny úrokových sadzieb je opätovný nárast sadzieb na medzibankovom trhu, teda aj my ako banka si požičiavame drahšie. Súvisí to s rozhodnutím Európskej centrálnej banky zvyšovať úrokovú sadzbu s cieľom bojovať s extrémne vysokou infláciou,“ prezradila pre AndroidPortal.sk Marta Cesnaková, hovorkyňa SLSP.

„Po dlhom období extrémne nízkych sadzieb sa až teraz dostávajú sadzby na trhu na udržateľné úrovne. Postupne sa tak začnú dvíhať aj úroky na vkladoch, čo už sčasti môžeme vidieť aj na strane depozít. Napríklad Slovenská sporiteľňa prišla s Kombi vkladom, kde na vkladovej časti poskytuje úrok až do 3,5 % ročne,“ dodala hovorkyňa.

Slovenská sporiteľňa podľa jej slov v súčasnosti reaguje na rast úrokových sadzieb aj emitovaním dlhopisov. Koncom januára priniesla napríklad trojročný dlhopis s výnosom 3,75 percenta ročne.