Úvod Novinky Má šialené chyby: Neodkladne si odinštalujte tieto aplikácie, sú extrémne nebezpečné, majú...

Má šialené chyby: Neodkladne si odinštalujte tieto aplikácie, sú extrémne nebezpečné, majú ich aj Slováci

Androidom sa šíri nová zraniteľnosť. Infikované aplikácie majú dokopy viac ako 500 miliónov stiahnutí.

0

Hoci je Android najrozšírenejší, resp. najviac používaný operačný systém pre smartfóny na svete, rozhodne nie je dokonalý. Tým teraz nemyslíme občasné chyby, ale skôr bezpečnostné medzery, ktoré môžu záškodníci využiť na infikovanie zariadení používateľov škodlivým softvérom. Jedna z tých novších, ktorú odhalil Microsoft, sa radí skôr medzi tie väčšie.

Ako píše server TECHBYTE.sk, táto nová bezpečná medzera nesie označenie Dirty Stream a údajne môže negatívne ovplyvniť až stovky miliónov zariadení. Na vážnosti situácie pridáva skutočnosť, že trhlina sa objavila hneď v niekoľkých aplikáciách, ktoré majú dokopy viac ako pol miliardy stiahnutí. Týka sa teda veľkého množstva používateľov. Medzi infikovanými aplikáciami sa nachádza napríklad Xiaomi Správca súborov alebo balík WPS Office.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra | Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Dobrou správou je, že Microsoft konal pohotovo a na možné riziká upozornil vývojárov dotknutých aplikácií. Tí okamžite začali s potrebnými opravami.

Android je deravý: Hrozí krádež prihlasovacích údajov aj súborov

Útočníci tak môžu prostredníctvom novo odhalených zraniteľností získať prístup k citlivým dátam, ktoré majú používatelia uložené vo svojich smartfónoch. V tých horších prípadoch môžu odcudziť napríklad prihlasovacie údaje, fotografie, ale aj iné súbory. Smutným faktom je, že bežný používateľ si prítomnosť škodlivého kódu de facto nemá ako všimnúť, keďže sa skrýva za ten legitímny.

Ilustr. obr. | Zdroj: Pixabay

Samotné aplikácie nedokážu detegovať zmeny učinené v kóde, preto je nutné, aby zasiahli priamo vývojári a manuálne škodlivé súčasti vymazali, prípadne kód od základov prepísali.

Dá sa chrániť, hoci nie stopercentne

Žiaľ, neexistuje stopercentne efektívny spôsob, ako sa vyhnúť prípadným zraniteľnostiam v aplikáciách, ktoré sú distribuované prostredníctvom oficiálnych obchodov, či už je reč o Google Play Store alebo Apple App Store. Výrazne však môže pomôcť obozretnosť. Keď sa chystáte stiahnuť si novú aplikáciu, ktorou si nie ste úplne istí, pre istotu si skontrolujte jej legitímnosť z overených zdrojov, prípadne nebude na škodu prečítať si recenzie a skontrolovať hodnotenia.

Indikátorom toho, že s danou aplikáciou nie je niečo v poriadku, môžu byť nezrozumiteľné vety v jej popise, ako aj príliš veľké množstvo reklám.

Vždy si všetko dôkladne overujte. A samozrejme, na škodu nebude ani pravidelná kontrola dostupných aktualizácií. Aspoň občas sa uistite, že všetky aplikácie vo vašom zariadení používajú najaktuálnejšiu verziu.