Úvod Operátori EÚ pomáha z celých síl: Ukrajinci budú mať aj na Slovensku roaming...

EÚ pomáha z celých síl: Ukrajinci budú mať aj na Slovensku roaming úplne zadarmo

Najskôr však bude musieť návrh prejsť rukami Rady EÚ a Výboru pre obchod medzi EÚ a Ukrajinou.

1

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení platnej medzi Európskou úniou (EÚ) a Ukrajinou. Ukrajinci by tak na pôde EÚ už nemuseli platiť žiadne dodatočné poplatky pri používaní svojich mobilných telefónov. Rovnako by to platilo aj opačne, informuje EK na svojom webe.

Zaradenie Ukrajiny do oblasti bezplatného roamingu možno chápať ako súčasť revidovaného akčného plánu, ktorého cieľom je úplná implementácia DCFTA, teda komplexnej zóny voľného obchodu medzi EÚ a Ukrajinou. Rovnako pomáha aj v ambícii integrovať Ukrajinu do jednotného trhu EÚ.

Tento krok priamo nadväzuje na vyhlásenie Ursuly von der Leyenovej, predsedníčky EK, v ktorom vyzývala na začlenenie Ukrajiny do zóny voľného pohybu. Nadväzuje však aj na spoluprácu EK s európskymi a ukrajinskými operátormi, a to s cieľom zaviesť cenovo dostupné alebo bezplatné volania medzi EÚ a Ukrajinou.

roaming
Zdroj: Getty Images

No než sa tak stane, návrh bude musieť prejsť rukami Rady EÚ. Ak ho schváli aj tento orgán, posunie sa na Výbor pre obchod medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá vydá spoločné finálne rozhodnutie.

V súčasnosti panujú medzi telekomunikačnými operátormi z EÚ a Ukrajiny relatívne dobré vzťahy. Dobrovoľne udržiavajú nízke sadzby, prípadne ponúkajú niektoré svoje služby zadarmo. Vďaka tejto ústretovosti majú až 4 milióny ľudí utekajúcich pred vojnou prístup k pripojeniu, ktoré je kľúčové pri hľadaní bezpečného útočiska v EÚ.