Úvod Výrobcovia Google Google Pixel 6 a Pixel 6 Pro sú tu: Google vstupuje do...

Google Pixel 6 a Pixel 6 Pro sú tu: Google vstupuje do boja o najlepší procesor!

0
Google oficiálne odhalil svoje najnovšie smartfóny utvárajúce rad Pixel 6. Dočkali sme sa dvoch zariadení, a to základného Pixel 6 a o niečo výkonnejšieho Pixel 6 Pro. A musíme uznať, po dlhom období Google konečne priniesol na trh zariadenia, ktoré sú hodné titulu vlajkovej lode. O ich výbave podrobne informoval server The Verge.

Pixel 6 a Pixel 6 Pro: Ako to vyzerá s čipsetom Tensor?

Začneme azda tou najzaujímavejšou časťou, čipsetom Tensor. Ide o vlastný procesor spoločnosti Google, ktorý sa po výkonnostnej stránke dokáže porovnávať so špičkovým Snapdragon 888 od Qualcommu. Google priamo do čipu umiestnil TPU (Tensor Processing Unit) pre vyšší výkon AI (umelej inteligencie). Architektúra ďalej pozostáva z dvoch vysoko výkonných jader, dvoch o niečo menej výkonných jadier a štyroch úsporných jadier. Gigant ďalej pribalil koprocesor pre zvýšenie bezpečnosti, výpočtové jadro a jadro zamerané spracúvanie obrazu. V prípade základného modelu Tensor spolupracuje so 6 GB RAM, pri Pixel 6 Pro s až 12 GB RAM.

Pixel 6 a Pixel 6 Pro: Dizajn, aký sa skutočne len tak nevidí

Google prišiel s veľkými zmenami aj v rámci dizajnu, ktorý sa od predošlých modelov, špecificky Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 4a či Pixel 4, diametrálne odlišuje. Čo sa týka prednej strany, v oboch prípadoch je celá pokrytá displejom. Pixel 6 má však o niečo hrubšie rámiky a bradu. V strede vrchnej časti sa nachádza kruhový výrez pre selfie fotoaparát. Zadná strana je ešte zaujímavejšia. Pri oboch modeloch spoločnosť zvolila použitie skla. Viac pozornosti však púta tmavý panel s horizontálne zoradenými fotoaparátmi. Odlišuje sa tak od konkurencie, ktorá častejšie využíva štvorcové či obdĺžnikové moduly so snímačmi zoradenými vertikálne. Taktiež treba spomenúť, že vďaka prevedeniu, ktoré uprednostnil Google, smartfóny „netancujú“, keď ich má užívateľ položené na stole a dotkne sa jednej z bočných hrán.
pixel 6
Zdroj: Google

Pixel 6 a Pixel 6 Pro: Špičkové displeje nesmú chýbať

Vráťme sa k displejom. Pixel 6 ponúka 6,4-palcový OLED displej s FHD rozlíšením a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Pixel 6 Pro je o niečo väčší. Disponuje 6,7-palcovou obrazovkou, taktiež typu OLED, avšak s QHD rozlíšením a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Google svoj výkonnejší model vybavil technológiou LTPO, ktorá dokáže prispôsobiť výšku obnovovacej frekvencie podľa zobrazovaného obsahu, čo ušetrí citeľné množstvo energie. Maximálna hranica je 120 Hz, minimálna 10 Hz. Zabudnúť nesmieme ani na ochrannú vrstvu Gorilla Glass Victus či podporu pre HDR.

Pixel 6 a Pixel 6 Pro: Konečne nové snímače!

Čo sa týka optiky, obidva modely sú vybavené 50 Mpx hlavným snímačom obrazu, ktorý prostredníctvom technológie spájania pixelov produkuje 12,5 Mpx fotografie. Fyzicky je dokonca väčší ako hlavný objektív v iPhone 13 Pro, pixely dosahujú veľkosti 1,2 μm. Prichádza s clonou f/1.85 a optickou stabilizáciou. Google taktiež uvádza, že dokáže pozbierať až o 150 % viac svetla ako hlavný senzor v predošlej generácii, čiže Pixel 5. Vedľa hlavného fotoaparátu zaujal svoju pozíciu 12 Mpx širokouhlý senzor so 114-stupňovým zorným poľom, clonou f/2.2 a pixelmi o veľkosti 1,24 μm. Rozdiel nájdeme napríklad pri teleobjektíve, ktorý do vienka dostal len výkonnejší Pixel 6 Pro. Ponúka rozlíšenie 48 Mpx, no taktiež používa technológiu spájania pixelov, a teda produkuje 12 Mpx snímky. Disponuje podporou pre 4-násobné optické priblíženie a clonou f/3.5. Odlišné sú taktiež aj predné fotoaparáty. Zatiaľ čo Pixel 6 je vybavený 8 Mpx selfie snímačom s 84-stupňovým zorným poľom, Pixel 6 Pro obdržal 11,1 Mpx senzor s 94-stupňovým zorným poľom, čo umožňuje pomerne široký záber. Čo sa týka videa, v oboch prípadoch sme sa dočkali podpory pre natáčanie v 4K rozlíšení pri snímkovaní 60 FPS, ktoré skvelo dopĺňa vlastná technológia spracúvania HDR obrazu od Google. K dispozícii je aj možnosť natáčania spomaleného videa, a to vo FHD rozlíšení pri 240 FPS.
pixel 6

Pixel 6 a Pixel 6 Pro: Energia na celý deň (a možno aj viac)

Hardvérové špecifikácie zastrešuje batéria. Tá v Pixel 6 dosahuje kapacitu 4 600 mAh, zatiaľ čo Pixel 6 Pro ponúka až 5 000 mAh akumulátor. V oboch prípadoch je podporované 30 W drôtové a 21 W bezdrôtové nabíjanie. Nabíjačku však v krabičke nenájdete. Samozrejme, nakoľko ide o vlajkové lode, nechýba ani podpora pre 5G (mmWave len pri Pixel 6 Pro), Wi-Fi 6E či Bluetooth 5.2. Po softvérovej stránke poháňa nový Android 12. Google taktiež záujemcom prisľúbil až 5-ročnú softvérovú podporu. Reč je však o bezpečnostných aktualizáciach. Aktualizácie operačného systému budú chodiť po dobu 3 rokov. Z uvedených špecifikácií je zrejmé, že ide naozaj o špičkové modely, ktoré sa v pomerne preplnenom svete smartfónov nestratia. Či už je to softvér, dizajn či prvotriedne fotografie, pri rade Pixel 6 si na svoje príde každý.
pixel 6
Zdroj: Google

Pixel 6 a Pixel 6 Pro: Aké sú ceny?

A teraz to najdôležitejšie. Aké sú ceny? Pochopiteľne, vzhľadom na výbavu sú o niečo vyššie než predtým. Google však aj napriek všetkému dokázal výrazne podceniť špičkové modely mnohých svojich konkurentov. Základný Pixel 6 sa v Európe začne predávať za 649 €. Na výkonnejší variant v podobe Pixel 6 Pro si budete musieť vyčleniť 899 €. Možnosť predobjednávky bola spustená už včera. Prvé modely by sa mali začať expedovať 28. októbra.