Úvod Operátori Orange Orange už onedlho v Bratislave spustí 5G sieť. Vieme podrobnosti!

Orange už onedlho v Bratislave spustí 5G sieť. Vieme podrobnosti!

Orange svoju prvú 5G sieť spustí v apríli 2021 v niektorých častiach Bratislavy.

0

Orange počas svojej tlačovej konferencie predstavil plány pre zavedenie svojej 5G siete. Stane sa tak v apríli 2021 v Bratislave. Federico Colom, generálny riaditeľ Orange, pritom potvrdil, že operátor najskôr pokryje len časť mesta a bude sledovať ako bude sieť využívaná.

Pripomeňme, že Orange pre budovanie 5G siete využije zariadenia spoločnosti Nokia.

Orange zároveň upresnil, že svoju 5G sieť odštartuje na pásme 3.5 GHz, ktoré je vhodné na pokrytie zastavanejších miest, kde na nachádza viac ľudí. Tým bude schopný poskytnúť vysokú rýchlosť. Operátor očakáva, že sa maximálne rýchlosti budú pohybovať okolo 800 Mbps, maximálna rýchlosť má dosahovať 1,2 Gbps.

Zaujímavý je aj pohľad do budúcnosti. Orange naznačil, že „skutočnú“ 5G sieť (SA – Standalone) spustí v roku 2023. Rozdiel medzi SA a NSA (Non-Standalone) sieťou je ten, že pri SA sa nevyužíva 4G sieť.

Operátor zároveň na otázku TECHBYTE o dostupnosti 5G v ďalších mestách povedal, že ich cieľom bude najskôr pokryť prvých 8 najväčších miest a následne pokrytie rozširovať. Nasadenie 5G môže podľa riaditeľa úseku informačných systémov a sietí v Orangei, Erica Maintenaya veľmi rýchlo. Všetko má záležať od finančných schopností operátora.

Federico Colom zas dodal, že Orange bude dopredu hnať hlavne záujem zo strany zákazníkov. Ak budú na 5G sieť prechádzať rýchlo, tomuto trendu sa bude snažiť prispôsobiť aj operátor.