Úvod Samsung Samsung Galaxy S20 Telefóny Galaxy S20 majú prvenstvo: Takúto certifikáciu nemá žiaden iný model!

Telefóny Galaxy S20 majú prvenstvo: Takúto certifikáciu nemá žiaden iný model!

1
Samsung Galaxy S20 Ultra

Rýchlonabíjanie smartfónov nie je nič nové. Spoločnosti ako OnePlus, Huawei alebo aj sám Samsung ho ponúkajú už istý čas. Čo však nové je, je certifikácia, ktorá zaručuje plnú kompatibilitu s nabíjačkami tretích strán.

Získať certifikáciu USB Fast Charger pritom vôbec nie je jednoduché. Minulý rok sa o to pokúsil Samsung Galaxy Note10+, ktorý síce podporuje drvivú väčšinu funkcií, no niektoré kvality mu chýbali a certifikáciu tak nezískal.

Okrem iného majú zariadenia radu Galaxy S20 certifikáciu „Programmable Power Supply (PPS),“ ktorá zariadeniam umožňuje od nabíjačky žiadať zmeny v napätí a prúde, čo by malo prispieť k ochrane samotnej batérie. Smartfóny sú následkom implementácie tejto technológie chladnejšie, čo prospieva akumulátoru.

Prečo je certifikácia dôležitá?

Ako server GSMArena ešte minulý rok poznamenal, nie je 45 W nabíjačka ako 45 W nabíjačka. Aby sa zariadenie nabíjalo maximálnou rýchlosťou, nabíjačke nestačí ponúkať len 45 W výkon. Musí taktiež zariadeniu dodávať napätie a prúd v správnych hodnotách.

Ak to nedokáže, telefón alebo tablet sa nebudú nabíjať tak rýchlo, ako pri nabíjačkách, ktoré to dokážu. Nabíjačka a zariadenie medzi sebou musia byť schopné komunikovať o maximálnych dostupných hodnotách, inak sa automaticky spustí pomalšie nabíjanie.

Ako príklad si môžeme zobrať Samsung Galaxy Note10+, ktorý podporuje 45 W nabíjanie, no len vtedy, ak je nabíjačka schopná dodať 10 V pri 4,5 A. Problémom je, že základné nastavenia USB PD nabíjačky ponúkajú len 5, 9, 15 a 20 V napätia. 15 a 20 V napätie je pre telefón príliš veľa, čo znamená, že väčšina nabíjačiek automaticky siahne po 9 V pri 3 A, čo v praxi znamená, že sa spustí 27 W nabíjanie.

Nabíjačky certifikované PPS sú schopné komunikovať so smartfónom, ktorý si od nich môže vyžiadať 10 V napätie. Ak taktiež dokážu poskytnúť 4,5 A prúd, výsledné nabíjanie by skutočne malo prebehnúť pri 45 W.

Výhoda do budúcnosti

V čase písania tohto článku certifikovaných nabíjačiek veľa nie je. Pri S20 a Note10 je preto najlepšou voľbou nabíjanie priamo cez priloženú, resp. samostatne zakúpenú (45 W) nabíjačku. V budúcnosti by sme však vďaka implementácii certifikácie mali mať oveľa lepšiu predstavu o tom, ktoré nabíjačky sú pre moderné smartfóny vhodné a ktoré naopak nie.