Úvod Samsung Samsung Galaxy S20 Chcete na Galaxy S20 natáčať 8K video? Spotrebuje 600 MB za minútu

Chcete na Galaxy S20 natáčať 8K video? Spotrebuje 600 MB za minútu

0
Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy 20, Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra 5G sú prvými smartfónmi, s ktorými môžu ich budúci používatelia natáčať videá v ultra vysokom 8K rozlíšení.

8K video je na pomery mobilných zariadení určite výnimočné. Zábery sú tak detailné, že sa z nich dajú vytvárať fotografie s rozlíšením 33 Mpx. To si samozrejme vypýta svoju daň v podobe záťaže na internú pamäť zariadení.

Sammobile na základe informácií priamo od výrobcu hovorí, že jednu minútu dlhý záznam v 8K rozlíšení zaberie až 600 MB úložného priestoru. To je na prvý pohľad veľa. 4K videá z modelov Samsung Galaxy S10+ potrebujú pre jednu minútu záznamu približne 350 MB miesta.

8K video
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

8K video má 4x väčšie rozlíšenie ako 4K video. Jeho veľkosť však vzrastie približne len dvojnásobne. 8K záznam je náročný aj na výpočtový výkon. Samsung preto dĺžku záznamu obmedzil. Jedna sekvencia môže mať maximálnu dĺžku 5 minút.

8K záznam prebieha pod snímkovaním 24 FPS, čo je priemyselný štandard pre hollywoodske filmy. Čipsety Exynos 990 a Snapdragon 865 nedokážu pri takto vysokom rozlíšení spracovať vyššiu frekvenciu snímkovania.

Kto bude chcieť natáčať plynulejšie video so 60 FPS, v nastaveniach smartfónov Galaxy S20 bude musieť znížiť rozlíšenie. Problém to asi nebude. 8K video je z hľadiska bežnej užívateľskej praxe skôr technologickou exkluzivitou. Používateľom istotne dobre poslúži aj 4K video s vyšším snímkovaním.

V každom prípade sa na videoschopnosti zariadení pozrieme pri testovaní nových smartfónov.