Čo je to 8K rozlíšenie a v čom sú jeho výhody? Dobrá otázka, na ktorú si s pribúdajúcimi novinkami budú klásť otázky viacerí z technologických nadšencov. V záujme výrobcov je neustále inovovať a posúvať hranicu toho, čo je možné. Aj z tohto dôvodu ste už pravdepodobne započuli označenie 8K, ktoré sa skloňuje hlavne pri televízoroch. Televízory sú však len časťou celého obrazu.

Rok 2019 bol významným rokom. Telefóny azda všetkých veľkých výrobcov sa poriadne zamerali na fotoaparáty a bezdrôtovú komunikáciu s príslušenstvom a televízory sa začali obzerať po ďalšej méte, ktorú by mohli zdolať. 8K televízory, ktoré sme stretávali len na futuristických veľtrhoch sa postupom času dostali do reálnej ponuky predajcov.

QLED TV od Samsungu
QLED TV od Samsungu

Nejde pritom len o šialené kúsky za niekoľko desiatok tisíc eur. 8K sa stáva cenovo dostupným riešením. Stačí sa pozrieť napríklad na 55-palcový Samsung QE55Q9508K rozlíšením, ktorý síce prémiový je, no nie až tak cenovo vzdialený ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

V tomto roku očakávajte ešte viac modelov, ktoré budú pomocou 8K Association – komunity výrobcov televízorov, medzi ktorých patrí Samsung Electronics, Panasonic, Hisense, TCL a AU Optronics na trh prinášať ešte viac modelov než doteraz. Čo to vlastne 8K je a prečo ide o budúcnosť?

Porovnanie rozlíšení. Od 720p po 8K

Čo je to 8K rozlíšenie?

Na papieri je 8K rozlíšenie 33 177 600 pixelov (7 680 x 4 320), teda štyrikrát viac ako pri 4K rozlíšení. Aby ste však 8K rozlíšenie skutočne pochopili, museli by ste sa na takúto obrazovku pozrieť, kľudne aj zo vzdialenosti pár centimetrov. Mali by ste problém rozoznať jednotlivé pixely, čo je pri televízoroch skôr výnimkou než pravidlom.

Logo 8K, s ktorým sa budete stretávať čoraz častejšie

Prečo sa volá 8K?

Označenie 8K je odvodené od rozlíšenia, ktoré má na šírku približne 8 000 pixelov (plus mínus pár sto pixelov). 8K zároveň spadá do rodiny Ultra HD rozlíšení, preto sa môžete stretnúť aj s označením Ultra HD 8K.

Aký význam má 8K?

Pýtate sa či má 8K význam? Jednoznačne. Ak doma máte 1080p (Full HD) televízor ako mnohí z nás, pozeráte sa na obraz s rozlíšením 2 Mpx. Teraz sa pozrite na svoj smartfón, zapnite fotoaparát a skontrolujte v akom rozlíšení natáča videá a sníma fotografie. Je dosť možné, že v niektorých prípadoch to bude 4K rozlíšenie. V roku 2020 to dokonca môže narásť na 8K. Slušný rozdiel, že?

Odkiaľ zoberiem 8K obsah?

Pri akomkoľvek rozlíšení je najdôležitejší obsah. Váš televízor môže mať rozlíšenie aj 108K, ak si na ňom nebudete vedieť takýto obsah pustiť. Podobne ako pri prechode z Full HD na 4K, tak aj pri prechode na 8K očakávajte obsah z niekoľkých zdrojov.

Netflix
Netflix

Prvým zdrojom sú veľké filmy, ktoré už pred pár rokmi natočili v 8K rozlíšení. Ako príklad môžeme uviesť film Guardians of the Galaxy Vol. 2 natáčali na kameru RED Weapon 8K.

Mnohé filmárske štúdia preto v dnešnej dobe veľmi nemajú na výber a musia sa prispôsobiť čoraz vyšším požiadavkám. Obrovský posun smerom k 8K má vyvolať Netflix, ktorý je čoraz populárnejší aj u nás na Slovensku. Očakáva sa, že práve Netflix sprísni podmienky tvorcom obsahu, ktorí budú musieť obsah vytvárať vo vyššom rozlíšení. Ak radi pozeráte YouTube, tam taktiež očakávajte výraznú zmenu v kvalite od vašich obľúbených tvorcov.

Hollywoodske filmy sa vo vysokom rozlíšení natáčajú niekoľko rokov.

To, že sa zmena naozaj deje bude viditeľné aj pri letných olympijských hrách v Tokiu. Tie má japonský vysielateľ NHK vysielať práve v 8K rozlíšení. O podobnom kroku už teraz diskutuje FIFA, ktorá sa do debát mala pustiť so Samsungom.

Azda najväčším zdrojom 8K obsahu však budeme my všetci. Vo vreckách budeme nosiť zariadenia, ktoré svojimi schopnosťami hravo prekonajú všetky Full HD či 4K televízory.

Výrobcovia však počítali aj s alternatívou, pri ktorej 8K obsah vo veľkej miere ešte dostupný nebude. Moderné televízory preto už dnes obsahujú umelú inteligenciu, ktorá dokáže z 4K obrazu bez výraznej zmeny kvality spraviť 8K obraz. Upscaling funguje (ne)prekvapivo výborne už od čias 4K televízorov, ktoré takto „nafukovali“ Full HD obraz.

8K nie je technológia, ktorú vyslovene potrebujete. Je to však technológia, ktorú pri prvom stretnutí budete chcieť. Je dobré vidieť, že sa stáva čoraz dostupnejšia.

QLED TV od Samsungu
QLED TV od Samsungu

Je 8K drahá technológia?

Áno aj nie. Momentálne ide jednoznačne o prémiovú technológiu. To sme si však hovorili aj po príchode 4K rozlíšenia a pár rokov na to sa už iné televízory prakticky nepredávajú.

8K je deň čo deň dostupnejšia, o čom svedčí napríklad ponuka Samsungu. Ich fantastický model Samsung QE65Q900R 8K vyhráva jedno ocenenie za druhým. V 65-palcovej verzii momentálne (a to zdôrazňujeme) stojí 3 099 €. Táto cena však bude postupne klesať, preto netreba panikáriť.

Rok 2020 so sebou prinesie hromadu ďalších modelov s prepracovanejšími technológiami upscalovania, nové zariadenia schopné natáčať 8K video a možno aj zmeny v obľúbených službách, ktoré by nám 8K obraz umožnili sledovať. No a verte mi, keď raz uvidíte 8K obraz, nič iné už sledovať nebudete chcieť.