Úvod Výrobcovia Samsung Samsung ukázal čipset pre budúcoročné vlajkové lode: Exynos 990 podporuje všetky vymoženosti

Samsung ukázal čipset pre budúcoročné vlajkové lode: Exynos 990 podporuje všetky vymoženosti

0

Juhokórejský výrobca spotrebnej elektroniky predstavil Exynos 990. Nový mobilný čipset bude vznikať prostredníctvom 7 nm EUV procesu, dostal vylepšený grafický procesor a rozumie si aj s displejmi, ktoré ponúkajú nadštandardnú obnovovaciu frekvenciu.

Z inovácií možno teda pomerne jednoducho vydedukovať, že Samsung zameral pozornosť na potreby náruživých hráčov. Nie je preto asi ani žiadnym prekvapením, že novinka disponuje až o 20 percent lepším výkonom ako predchodcovia Exynos 9820 z Galaxy S10 a 9825 z Galaxy Note10.

Technická špecifikácia Exynos 990

  • procesor: 2x 2-jadrový CPU, 1x 4-jadrový CPU
  • grafický procesor: ARM Mali-G77 MP11
  • pamäť: LPDDR5
  • konektivita: externý 5G modem (Sub 6 GHz, mmWave), LTE Cat.24

Vylepšeniu sa ale nevyhol ani NPU (AI procesor) a jeho umelá inteligencia, ktorá po novom funguje lokálne. Preto nepotrebuje prístup k sieti a ani ku vzdialeným serverom. Cieľ výrobcu tkvel v urýchlení dennodenne realizovaných operácií, ako je napríklad rozpoznávanie tváre používateľa, informuje web GSMArena.

Externý 5G modem

Samsung nepredstavil však iba Exynos 990, ale aj kompatibilný externý 5G modem pod označením 5123. Vďaka ich vzájomnej kombinácii bude mať používateľ smartfónu prístup i k nadchádzajúcim mobilným sietiam piatej generácie.

Výroba nového čipsetu odštartuje niekedy koncom tohto roka. Z toho vyplýva, že by mohol poháňať nadchádzajúcu vlajkovú loď Samsung Galaxy S11, ktorá by mala uzrieť svetlo sveta na prelome februára a marca.