Úvod Huawei Huawei Mate 30 Pro Huawei Mate 30 Pro je v Číne extrémne populárny. Zaprášilo sa už...

Huawei Mate 30 Pro je v Číne extrémne populárny. Zaprášilo sa už po 1 milióne kusov

0
Foto: Huawei

Nedávno predstavené smartfóny Huawei Mate 30 sa na medzinárodnom trhu kvôli absencii Google služieb nepredávajú, čo však neplatí o domovskej krajine výrobcu, Číne.

V Číne sa smartfóny bez Google služieb a aplikácií predávajú bežne, kedže v tejto krajine americký vyhľadávací gigant nepôsobí. Azda ku každej Google aplikácii majú v Číne vlastnú alternatívu.

Huawei je na domácom trhu mimoriadne úspešný a záujem je aj o nové vlajkové lode. Len za tri hodiny dokázal výrobca predať 1 milión kusov smartfónov Mate 30 a Mate 30 Pro. Informuje o tom Forbes s poznámkou, že sa tento údaj ale nedá overiť.

Vyhláseniu výrobcu o počte predaných kusov sa však dá veriť. Čína je obrovským trhom, kde miestni obyvatelia považujú spoločnosť Huawei za obeť obchodnej vojny s USA. Zákazníci tak v zmysle vlastenectva podporujú spoločnosť aj kupovaním jej produktov.

huawei mate 30 Pro
Huawei Mate 30 Pro

Pred prvou kamennou predajňou výrobcu, ktorá sa nachádza v čínskom meste Šen-čen, sa pred spustením predaja vytvoril dlhý zástup fanúšikov, ktorí si chceli jednu z nových vlajkových lodí kúpiť. Na takýto obrázok sme boli skôr zvyknutí pri spustení predaja smartfónov iPhone od Apple.

Výrobca minulý mesiac pre server Android Authority uviedol, že by mohli predať 20 miliónov kusov smartfónov Mate 30, a to aj bez softvérovej podpory spoločnosti Google. Motorom predajov má byť práve vysoký dopyt na čínskom trhu.

Huawei mal v druhom štvrťroku 2019 na čínskom trhu so smartfónmi 36-percentný podiel. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka tak stúpol podiel tohto výrobcu na tamojšom trhu o 10 percent (Counterpoint Research). Analýza však zohľadňuje aj značku Honor, ktorá patrí pod Huawei.

Zatiaľ to vyzerá, že Huawei Mate 30, obzvlášť Mate 30 Pro, naplnil očakávania, ktoré okrem iných vlastností smerovali hlavne k výkonným fotoaparátom schopným vyhotoviť aj kvalitné videá, nielen statické fotografie. Experti z DxOMark udelili najnovšiemu vlajkovému modelu najvyšší počet bodov a posadili ho na prvé miesto svojho rebríčka.

O Mate 30 Pro by bol asi záujem aj v Európe, keby bol vybavený aplikáciami a službami od Google. Či sa bude u nás predávať, stále nevieme. Dozvieme sa to neskôr, pravdepodobne niekedy v novembri.

Americké firmy stále nemôžu obchodovať s čínskou firmou Huawei, čo platí aj o spoločnosti Google. Zatiaľ to nevyzerá, že by sa na tom malo niečo zmeniť. Počkáme si ale do novembra, kedy skončí 90-dňové prechodné obdobie.