Úvod Výrobcovia Huawei Huawei má ďalšie 3 mesiace: Spojené štáty odložili úplný zákaz obchodovania s...

Huawei má ďalšie 3 mesiace: Spojené štáty odložili úplný zákaz obchodovania s gigantom

Obchodná vojna stále pokračuje.

0

Spojené štáty americké odložili úplný zákaz obchodovať s čínskym gigantom o 90 dní. Potrebujú vraj dostatok času na to, aby vymenili súčasné technológie za alternatívu od konkurencie. Huawei tak získava ďalšie 3 mesiace, ktoré mu poskytnú priestor pre vyriešenie súčasnej krízy.

Oficiálne oznámenie novinky prebehlo prostredníctvom videa od Fox Business, kde sa objavil tajomník Wilbur Ross, aby potvrdil dohady.

Za krokom USA stojí snaha získať viac času na výmenu súčasného technologického vybavenia z Číny za vybavenie od iných spoločností. Niektorí poskytovatelia telekomunikačných služieb v odľahlých lokalitách totiž ešte stále používajú hardvér z dielne Huawei.

Do 19. novembra

Odloženie úplného zákazu potrvá až do 19. novembra. Ak sa dovtedy nič nezmení, existuje tu nemalá pravdepodobnosť, že Huawei predsa len nahradí Android za nedávno odhalený alternatívny operačný systém HarmonyOS.

V opačnom prípade možno očakávať dlhodobejšiu obchodnú licenciu a tá umožní americkým technologickým firmám obnoviť spoluprácu s Huawei. Zrejme na 1 alebo 2 roky.

Licenčný systém

Ako sme písali pred niekoľkými týždňami, v neďalekej budúcnosti môže začať fungovať nový licenčný systém, ktorý dostane za úlohu chrániť národnú bezpečnosť USA. Ak miestna vláda vyhodnotí, že existuje riziko, má dôvod na to, aby odrezala rizikovú zahraničnú spoločnosť od amerického biznisu.

Je tu teda otázne, ako dopadne gigant Huawei. Pokiaľ ho neprestanú do spustenia obviňovať z tajného paktu s čínskou tajnou službou, nad obchodnou licenciou bude zrejme môcť iba snívať.