Úvod Výrobcovia Huawei Aké je 5G v reálnom svete? Takto to funguje v Monaku!

Aké je 5G v reálnom svete? Takto to funguje v Monaku!

12

Monako je prvou, plne pokrytou krajinou 5G signálom na svete. V praxi to znamená, že ak vlastníte 5G telefón a máte predplatený 5G program (v Monaku stačí mať aj 4G program), môžete využívať šialené rýchlosti, ktoré sú s ním spojené kdekoľvek.

Nová éra pripojenia sa pomaly (naozaj pomaly) rozbieha všade po svete, čo z testovania v reálnom svete robí celkom náročnú úlohu. AndroidPortal.sk preto prijal pozvanie Huawei a zamierili sme do krajiny zámožných, kde už túto vymoženosť využívajú. V rozhovore so šéfom Monaco Telecom, Martinom Péronnetom, sme zisťovali, čo stálo za rozhodnutím zaviesť 5G, aké to má výhody a aká je budúcnosť.

Za 5G stojí prestíž a Veľká cena Monaka

5G sme zaviedli hlavne ako znak prestíže a kvôli Veľkej cene Monaka, ktorá je na telekomunikačné siete extrémne náročná,“ ozrejmil rozhodnutie Péronnet pre AndroidPortal. K testu siete 5. generácie sme sa pritom dostali len niečo vyše 2 týždňov od jeho oficiálneho spustenia.

Zavedenie 5G preto skutočne bola otázka prestíže, no tam príbeh nekončí. K nasadeniu všetkých vysielačov došlo v rekordne krátkom čase.

Monako je malé, no členité a preto náročné na pokrytie

Kniežatstvo v žiadnom prípade nereprezentuje bežnú krajinu. Je malé, členité a plné budov, ktoré sú pre komunikačné spoločnosti najväčším nepriateľom. V Monaku žije len 40 000 ľudí, pričom ďalších 70 000 za prácou dochádza každý deň.

Technológia 5G je nesporným nasledovníkom aktuálneho 4G a všetkých jej verzií. Koniec koncov, svedčia o tom aj rôzne prípadové štúdie či využitie v praxi, ktoré v Monaku ako jednej z mála krajín skutočne funguje.

Monako sa tento rok počas Veľkej ceny ešte muselo spoľahnúť na starnúce 4G. „Počas Veľkej ceny Monako navštívi 200 000 ľudí, čo je obrovský jednorazový nátlak na našu sieť,“ opisuje výzvu Pérronet. Monaco Telekom sa preto rozhodol s výstavbou 5G začať až po ukončení športového sviatku.

Za 2 mesiace

K spusteniu 5G v Monaku došlo 10. júla 2019, teda približne 2 mesiace po spustení výstavby. To je na tak obrovský projekt kratučký čas. Za to, že sa projekt podaril, vďačia hlavne vynikajúcemu plánovaniu, šikovným technikom a spolupracujúcim úradom, ktoré v extrémne rýchlom čase schválili aj nemožné.

5G sieť v Monaku poháňajú vysielače od Huawei a nikoho iného. Plán meniť alebo doplniť dodávateľa pritom zatiaľ nemajú.

Posledné štyri roky je našou stratégiou to, aby sme boli na úplnom technologickom vrchole,“ hovorí Pérronet. „Boli sme to my, kto ako prvý spustil 450 Mbps pripojenie cez 4G. V roku 2017 sme ako prví spustili 1 Gbps cez 4G,“ dodal.

Počas výstavby 5G sa stretli s niekoľkými náročnými situáciami. Ako príklad uviedol nutnosť umiestniť jeden z vysielačov na útes, čo museli pochopiteľne spraviť profesionálni horolezci. Ďalší z vysielačov je zas umiestnený na streche starej katedrály, k čomu museli využiť obrovský žeriav, no až po tom, ako získali povolenie, ktoré sa nevydáva len tak každému.

Bez Huawei by sme to nezvládli

Počas celých dvoch mesiacov boli v Monaku technici Huawei, ktorí celú sieť zapájali. „V mobilných technológiách sú veľmi dobrí. Sú zodpovední, spoľahliví a majú radi výzvy,“ opisuje spoluprácu s čínskym gigantom Pérronet. Podľa slov šéfa operátora technici z Huawei priamo v Monaku, ako aj v Číne takmer nespali. „Je dobré vedieť, že sa môžete spoľahnúť na spoločnosť, s ktorou chcete niečo dosiahnuť. Dalo nám to potrebnú dávku dôvery, ktorú sme potrebovali.“.

Tým, že si Monaco Telecom vybrali Huawei ako jediného dodávateľa sa samozrejme stali terčom štipľavých otázok mierených na bezpečnosť. „Trápi nás to. Sme malá krajina, ktorá síce neovplyvní zvyšok sveta, no sme biznis a pri biznise je svetová politika veľmi dôležitá. Nechceme fungovať v neistote,“ zveril sa Pérronet.

Pre nás nie je najväčším problémom to, že by cez našu sieť niekto špehoval ľudí. Ide nám hlavne o zabezpečenie siete tak, aby cez ňu nikto neprenikol. Aj preto sme využili testovacie centrum, kde sme celé vybavenie preverovali,“ uviedol.

Kto v Monaku používa 5G?

Momentálne tých ľudí veľa nie je. Operátor vo svojich predajniach ponúka dve 5G zariadenia – Huawei Mate 20X 5G (tento sme používali aj my) a Xiaomi Mi Mix 3 5G. Vzhľadom na špecifickú demografiu je však väčšina rezidentov a turistov zaťažená na iPhone. Skutočné využitie 5G siete preto v Monaku nastane až vtedy, keď Apple predstaví iPhone s podporou 5. generácie sietí, čo sa má stať v roku 2020.

Aké je to používať telefón s 5G pripojením?

Do Monaka sme pricestovali s Huawei Mate 20X 5G v ruke. Strávili sme tam poobedie, večer a ráno, vďaka čomu sme mali dosť času na to zistiť, ako sa pripojenie správa počas celého dňa či už v exteriéri alebo interiéri.

Zážitková jazda s 5G bola, povedzme, zaujímavá. Zatiaľ čo vo vonkajších priestoroch sa nám podarilo namerať dychberúce rýchlosti atakujúce 1 Gbps, vnútri to už také rýchle nebolo. Stále sa však bavíme o rýchlostiach vysoko prevyšujúcich 4G pripojenie. Len pre predstavu, v interiéri (hotelová izba) sme hravo namerali 300 – 600 Mbps.

Najviac nás však zaujímal reálny rozdiel medzi 4G a 5G mimo rýchlostí. V čom je táto technológia iná, keď sa mi YouTube videá či Netflix filmy načítajú približne rovnako rýchlo?

V Monaku 5G využívajú aj hasiči. Foto: Magirus Group

Rozdiel je hlavne v latencii (pingu),“ hovorí Pérronet. „Tak napríklad, hasiči v Monaku do výbavy dostali dron s 5G konektivitou, ktorý na miesto požiaru vysielajú takmer okamžite od nahlásenia. Vďaka informáciám, ktoré dokáže zozbierať presne vieme, čo sa deje a koľko ďalších jednotiek máme vyslať. Rovnako už s 5G pracujú aj záchranári, ktorí do nemocnice doktorom zasielajú informácie o pacientoch či už z nehôd alebo iných incidentov,“ pýšil sa Pérronet.

Sú to práve takéto využitia 5G, ktoré sú závislé na nízkej odozve medzi zariadeniami, ktoré z novej generácie sietí robia skutočného nástupcu 4G. Monako ukazuje smer, akým by sa raz malo vydať aj Slovensko a nám sa to veľmi páči.

Pracovnú cestu a ubytovanie v Monaku hradila spoločnosť Huawei.