Úvod Novinky Android Android 10 Q na prvých záberoch: Chystá sa tmavý režim aj nové...

Android 10 Q na prvých záberoch: Chystá sa tmavý režim aj nové nastavenia!

1

Novú verziu operačného systému Android 10 Q bude Google prezentovať až v máji, s následnou dostupnosťou na konci leta, poprípade na jeseň. Aspoň v takomto režime boli uvádzané predchádzajúce verzie.

Android 10 Q bude zase o niečo lepší, no o konkrétnych novinkách toho ale zatiaľ veľa nevieme. Najčastejšie sa asi spomína tmavý motív užívateľského prostredia, ktorý bude priamou súčasťou systému.

Túto skutočnosť potvrdzujú aj experti z vývojárskej komunity XDA Developers, ktorým sa podarilo dostať k ranej verzii OS Android 10 Q. Takáto verzia je pre bežného užívateľa nepoužiteľná a finálna verzia sa od nej môže výraznejšie líšiť.

Prvý oficiálny vývojársky náhľad by mal byť dostupný niekedy v marci.

Nadšenci z XDA v rannej verzii OS Android 10 Q skutočne objavili tmavý motív prostredia, ktorý sa dá jednoducho aktivovať v nastaveniach. Popri vizuálnych zmenách je badať dôslednejšie zameranie na ochranu súkromia.

android q
XDA Developers

Autori prekopali nastavenia, ktoré sa zaoberajú oprávneniami aplikácií. Užívateľ si môže zobraziť povolenia pre každú aplikáciu samostatne a okrem toho ich môže podľa svojej vôle aplikáciám obmedzovať.

android 10 Q
XDA Developers

Zaujímavo pôsobí nový režim Desktop. Žiaľ, na testovanom zariadení sa ho aktivovať neporadilo. Dá sa však odhadnúť, na čo bude slúžiť. Zrejme pôjde o niečo v štýle Samsung Dex alebo EMUI Desktop.

Autori ešte spomenuli nové nastavenia pre uzamknutie obrazovky, upravenú funkciu Always on Display a pár ďalších podrobností. Vývoj novej verzie OS Android 10 Q budeme aj naďalej sledovať.